Litván és bolgár gyökerekkel rendelkező elnöke lesz Mexikónak

A kormánypárt jelöltje nyerte az elnökválasztást Mexikóban.

Forrás: MTI2024. 06. 03. 9:36
SHEINBAUM, Claudia
Mexikóváros, 2024. június 3. Claudia Sheinbaum kormánypárti elnökjelölt beszél támogatóihoz Mexikóvárosban 2024. június 3-án hajnalban, miután az országos választási bizottság (INE) gyors mintavételes számlálás alapján közölte, hogy õ nyerte az elnökválasztást. A 61 éves Sheinbaum lesz az észak-amerikai ország elsõ nõi államfõje. MTI/AP/Eduardo Verdugo Fotó: Eduardo Verdugo
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mexikóban a kormánypárti jelölt, Claudia Sheinbaum nyerte meg az elnökválasztást, így ő lesz az észak-amerikai ország első női államfője – közölte vasárnap este az országos választási bizottság gyors mintavételes számlálás alapján.

Claudia Sheinbaum kormánypárti elnökjelölt beszél támogatóihoz Mexikóvárosban 2024. június 3-án hajnalban, miután az országos választási bizottság (INE) gyors mintavételes számlálás alapján közölte, hogy ő nyerte az elnökválasztást. A 61 éves Sheinbaum lesz az észak-amerikai ország első női államfője. (Fotó: MTI/AP/Eduardo Verdugo)
Claudia Sheinbaum kormánypárti elnökjelölt beszél a támogatóihoz Mexikóvárosban 2024. június 3-án hajnalban, miután az országos választási bizottság gyors mintavételes számlálás alapján közölte, hogy ő nyerte az elnökválasztást. Fotó: MTI/AP/Eduardo Verdugo

A 61 éves, fizikus végzettségű, litván és bolgár gyökerekkel rendelkező Sheinbaum 2018 óta Mexikóváros polgármestere volt. A leköszönő elnök, Andrés Manuel López Obrador bizalmasának számít.
Az államfőválasztással egy időben megtartott parlamenti választásokon a kormányzó koalíció, a Nemzeti Újjászületési Mozgalom, a Munkáspárt és a Zöldek Pártjának szövetsége a reprezentatív minta alapján elvégzett gyors előrejelzés szerint 346-380 alsóházi mandátumot szerez meg az összesen ötszáz képviselői helyből. A becslés hibahatára 1,5 százalék – írja az MTI.
 

Borítókép: Claudia Sheinbaum kormánypárti elnökjelölt beszél a támogatóihoz Mexikóvárosban 2024. június 3-án hajnalban, miután az országos választási bizottság gyors mintavételes számlálás alapján közölte, hogy ő nyerte az elnökválasztást (Fotó: MTI/AP/Eduardo Verdugo)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.