Élő közvetítés
Németország
ÉLŐ
Dánia

Macron elrontotta a bulit, kifakadt a polgármester

Anne Hidalgo, Párizs polgármestere szerint a francia elnök elrontotta a bulit azzal, hogy előre hozott választást írt ki az olimpia előtt. Macron bejelentése után nagyon nehéz dolga van – tette hozzá a városvezető.

2024. 06. 27. 8:27
MACRON, Emmanuel
Suresnes, 2024. június 18. Emmanuel Macron francia elnök a náci megszállással szembeni francia ellenállás évfordulójáról tartott megemlékezésen a Párizs közeli Suresnes-ben lévõ Valerien-hegyen 2024. június 18-án. 84 évvel ezelõtt ezen a napon Charles de Gaulle francia tábornok felhívást intézett honfitársaihoz a BBC brit közszolgálati rádióban, hogy vegyék fel a harcot a megszállókkal és a nácikkal tûzszünetet kötõ Vichy-kormánnyal szemben. De Gaulle hamarosan megkezdte a katonai ellenállás megszervezését, a Szabad Francia Erõk felállítását. MTI/EPA/AFP pool/Ludovic Marin Fotó: Ludovic Marin
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Július végétől augusztus közepéig rendezik meg a nyári olimpiai játékokat Párizsban. Erre készült a francia főváros, amikor Emmanuel Macron pártja csúfos európai parlamenti választási eredménye után bejelentette, előre hozott választásokat tartanak Franciaországban.

Emmanuel Macron francia elnök (b2) a párizsi Mairie de Saint-Ouen metróállomás peronján a meghosszabbított 14-es metróvonal és az új Saint-Denis Pleyel metróállomás átadási ünnepségén 2024. június 24-én. A fővárosi metróhálózat bővítése a párizsi nyári olimpiai játékok kezdete előtt egy hónappal készült el. (Fotó: MTI/EPA/Reuters pool/Yves Herman)
Emmanuel Macron francia elnök (balról a második) a párizsi Mairie de Saint-Ouen metróállomás peronján a meghosszabbított 14-es metróvonal és az új Saint-Denis Pleyel metróállomás átadási ünnepségén 2024. június 24-én. A fővárosi metróhálózat bővítése a párizsi nyári olimpiai játékok kezdete előtt egy hónappal készült el. (Fotó: MTI/EPA/Reuters pool/Yves Herman)

A párizsi polgármester elégedetlenségét fejezte ki a döntéssel kapcsolatban.

Nagyon-nagyon nehéz dolgom volt a bejelentéssel

 – mondta Anne Hidalgo egy regionális napilapnak. 

Meg voltam győződve arról, hogy erre [a választásra] később kerül sor

 – tette hozzá.

Miután a jobboldali Nemzeti Tömörülés leverte Macron centrista politikai mozgalmát a június 9-i európai parlamenti választáson, Macron feloszlatta a Nemzetgyűlést, és június 30-ra és július 7-re kétfordulós, új parlamenti választást ír ki. Ezzel még a pártján belül is sokan elégedetlenek voltak, s megpróbálták az államfőt lebeszélni erről.

Az olimpia – mondta Hidalgo – „az emberiség találkozása a sport jegyében, a testvériségben, ez pozitív abban az időszakban, amit átélünk. Miért rontják el ezt a szép pillanatot ezzel a választással, amelyről az utolsó pillanatban döntöttek, anélkül, hogy bárkivel is egyeztettek volna?

Macron a hónap elején kijelentette, hogy nem aggódik amiatt, hogy a belpolitika befolyásolja az olimpiát, de Hidalgo nem ért egyet ezzel. 

Macron a jobboldal győzelmétől tart, polgárháborút emleget

Mint arról lapunk is beszámolt

a legfrissebb közvélemény-kutatások szerint a Nemzeti Tömörülés megszilárdította vezető pozícióját, a pártot a választók 33 százaléka támogatja – idézte az Odoxa felmérését a Bloomberg amerikai hírportál. Egy másik kutatás 35 százalékra méri a jobboldali erő támogatottságát.

A francia választási rendszer sajátosságai miatt nehéz előrejelezni, hogy hogyan oszlanak majd meg a mandátumok, hiszen Franciaországban nincs listás szavazás, a képviselők 577 egyéni választókerületből kerülnek be a nemzetgyűlésbe, így a helyi erőviszonyok is szerepet játszhatnak az egyes mandátumok sorsában.

A hatalomhoz foggal-körömmel ragaszkodó francia elnök közben veszélyes játékba kezdett. Emmanuel Macron szerint ugyanis, ha a választásokon nem olyan eredmény születik, amely számára megfelelő lenne, polgárháború törhet ki az országában. A háborúpárti Macron, úgy tűnik, Európa után otthon is felkorbácsolná a kedélyeket.

Borítókép: Emmanuel Macron francia elnök a náci megszállással szembeni francia ellenállás évfordulójáról tartott megemlékezésen a Párizs közeli Suresnes-ben lévő Valerien-hegyen 2024. június 18-án. (Fotó: MTI/EPA/AFP pool/Ludovic Marin)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.