Macron francia polgárháborúval fenyeget

A hatalomhoz foggal-körömmel ragaszkodó francia elnök veszélyes játékba kezdett. Emmanuel Macron szerint ugyanis, ha a választásokon nem olyan eredmény születik, amely számára megfelelő lenne, polgárháború törhet ki az országában. A háborúpárti Macron, úgy tűnik, Európa után otthon is felkorbácsolná a kedélyeket.

2024. 06. 25. 8:05
MACRON, Emmanuel; Combes, Bernard
Tulle, 2024. június 10. Emmanuel Macron francia elnök (j) Bernard Combes polgármester (k) társaságában a tullei mészárlás 80. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen a Franciaország középsõ részén fekvõ Tulléban 2024. június 10-én. MTI/EPA/Caroline Blumberg Fotó: Caroline Blumberg
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Emmanuel Macron „polgárháborúra” figyelmeztet, ha nem olyan eredmény születik a franciaországi választáson, amely neki is tetszik. A francia elnök így próbálja meg növelni a megtépázott centristái támogatását.

Emmanuel Macron francia elnök (k) a párizsi Saint-Denis Pleyel metróállomásnál az újonnan megépült állomás és a meghosszabbított 14-es metróvonal átadási ünnepségén 2024. június 24-én. A fővárosi metróhálózat bővítése a párizsi nyári olimpiai játékok kezdete előtt egy hónappal készült el. (Fotó: MTI/EPA/Reuters pool/Yves Herman)
Emmanuel Macron francia elnök (középen) a párizsi Saint-Denis Pleyel metróállomásnál az újonnan megépült állomás és a meghosszabbított 14-es metróvonal átadási ünnepségén 2024. június 24-én. A fővárosi metróhálózat bővítése a párizsi nyári olimpiai játékok kezdete előtt egy hónappal készült el (Fotó: MTI/EPA/Reuters/Yves Herman)

A háborúpárti Emmanuel Macron az elmúlt hónapokban azzal hívta fel magára leginkább a figyelmet, hogy olyan kijelentéseket tett, amelyek napról napra közelebb hozták a világháborút és a közvetlen konfrontációt a Nyugat és Oroszország között. Mint arról beszámoltunk, a francia vezető korábban azt sem zárta ki, hogy csapatai Ukrajnába menjenek. 

Macron otthon is polgárháborút emleget

Emmanuel Macron francia elnök arra figyelmeztetett hétfőn, hogy a bal- vagy a jobboldal győzelme az e havi előre hozott választáson „polgárháború” kirobbanását okozhatja – írta meg a Politico brüsszeli hírportál.

Macron szerint ugyanis az Engedetlen Franciaország és a Marine Le Pen nevével fémjelzett Nemzeti Tömörülés egyaránt megosztó politikát folytat, amely feszültséget szított a közösségek között. A francia elnök mostani nyilatkozata azután következett, hogy döntése az előre hozott választások kiírásáról általános felzúdulást váltott ki az országban. 

Úgy tűnik tehát, hogy egyre nagyobb a pánik az elnök stábjában. Macron szavai a lehetséges polgárháborúval kapcsolatban azután hangoztak el, hogy a legutóbbi közvélemény-kutatások szerint a Nemzeti Tömörülés 35 százalékos győzelmet aratna a vasárnapi első fordulóban, megelőzve a baloldali szövetséget. Macron centristái pedig csupán 19 százalékon állnak.

Vélemények szerint jelenlegi képviselőinek több mint felét elveszítheti Emmanuel Macron pártja a francia nemzetgyűlésben. Mint korábban megírtuk, bár Emmanuel Macron francia elnöknek az volt a célja az előre hozott választás kiírásával, hogy megállítsa a jobboldal előretörését, úgy tűnik, ennek épp ellenkezője történhet. 

Borítókép: Emmanuel Macron francia elnök (jobbra) Bernard Combes polgármester (középen) társaságában a tullei mészárlás 80. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen a Franciaország középső részén fekvő Tulléban 2024. június 10-én (Fotó: MTI/EPA/Caroline Blumberg)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.