Svédországban a szociáldemokraták nyertek

Lengyelországban a baloldal szerzett előnyt.

2024. 06. 09. 21:48
Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Svédország legjobban figyelt exit poll felmérése a Magdalena Andersson vezette szociáldemokraták győzelmét jelezte 23,1 százalékos támogatottsággal, és a 21 svédországi képviselői helyből ötöt szerzett. A második helyen a jobbközép Mérsékelt Párt végzett 17,3 százalékkal és négy mandátummal, de a nagy meglepetés a Zöld Párt erős szereplése volt, amely 15,7 százalékkal és három mandátummal megelőzte a szélsőjobboldali Svéd Demokratákat, akik 13,9 százalékot és három mandátumot szereztek.

Nagyon büszke vagyok a pártomra és a kampányra, amit folytattunk... Most már nagy reményeket fűzök az eredményhez

– mondta Amanda Lind, a Zöldek vezetője.

Az exit poll szerint a Liberális Párt 4,2 százalékot szerzett, és így csaknem átlépte a négyszázalékos küszöböt, amely egy mandátum megszerzéséhez és az Európai Parlamentben maradáshoz szükséges. A párttagok számára azonban hosszú éjszaka lesz, amíg várják az eredményt.

Megfigyelők szerint Johan Pehrson liberális pártelnök jövője kétségessé válhat, ha a párt négy százalék alá süllyed. Megfigyelők szerint egy új pártvezető úgy dönthet, hogy kivonja a liberálisokat a kormányból, hogy átcsoportosíthassa őket, ami destabilizálhatja Ulf Kristersson mérsékelt párti miniszterelnök koalícióját.

 

Lengyelországban a baloldal nyert

Donald Tusk lengyel miniszterelnök pártja, a Polgári Koalíció (PO) eközben nagy győzelmet aratott, miután a becslések szerint 38,2 százalékot szerzett, míg az ellenzéki Jog és Igazságosság (PiS) párt 33,9 százalékot – derül ki a szavazás 21 órai befejezése után közzétett exit poll eredményekből, amelyeket az Ipsos szervezet készített a TVN24 híradó számára.

Ez az első alkalom 2015 óta, hogy Tusk pártja legyőzte a PiS-t egy fej fej melletti versenyben. A jobboldali Konföderáció párt a harmadik helyen végzett, váratlanul erős 11,9 százalékkal. A jobbközép Harmadik Út – amely Tusk kormánykoalíciójának tagja – 8,2 százalékkal a negyedik helyen végzett, amit a párt vezetői csalódást keltő eredménynek fognak tekinteni. Az exit poll előrejelzése szerint Lengyelország 53 EP-képviselői helyéből 21-et a Polgári Koalíció, 19-et a PiS, hatot a Szövetség, négyet a Harmadik Út, hármat pedig a Baloldal szerez.

 

Borítókép: Svédországban elmaradt a részvételi arány az uniós átlagtól  (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.