A Fülöp-szigetek a legrosszabbra készül az olajszennyezés után + videó

Félő, hogy a több kilométeres kiterjedésű szivárgás az ország történetének legsúlyosabbja lehet, ha nem sikerül megfékezni.

2024. 07. 26. 21:29
Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fülöp-szigeteki hatóságok igyekeznek felszámolni azt az óriási olajfoltot, ami a 65 méter hosszú MT Terra Nova nevű hajóból folyt ki, miután felborult. A parti őrség úszó gátakat telepített és megkezdte az olajfolt eltakarítását, hogy megakadályozza, hogy az olaj elérje a fővárost, Manilát. A szivárgás a jelek szerint a hajó motorjából származik, nem pedig a rakománytartályból, amely közel 1,5 millió liter ipari üzemanyagot szállított – közölték a hatóságok.

Félő, hogy a több kilométeres kiterjedésű szivárgás az ország történetének legsúlyosabbja lehet, ha nem sikerül megfékezni.

A parti őrség által közzétett videókon látható, amint a személyzet egy vödörrel kimeri az olajat az érintett vizekből. A tisztviselők azonban a legrosszabbra készülnek, ezt mondta Armand Balilo ellentengernagy, a parti őrség szóvivője.

A terület népszerű a halászok körében, és attól tartanak, hogy a szivárgás hatással lehet a halászati iparra és a tengeri élővilágra egyaránt.

– Itt ipari üzemanyagról van szó. Ez mindenképpen hatással lesz a tengeri környezetre, és akár minket is elérhet itt Manilában

– mondta Balilo ellentengernagy.

Hernando Bacosa, a Mindanao Állami Egyetem környezettudományi szakértője a BBC brit közmédiának elmondta, hogy az MT Terra Nova által szállított olaj mennyisége indokolná az ország legmagasabb szintű olajszennyezési riasztásának kiadását.

– A Manila-öbölben van a Fülöp-szigetek legnagyobb kikötője, a kereskedelem és a gazdasági tevékenység központja. Ez esetleg megbéníthatja a fővárost és a környező területeket

– mondta. A szakértők szerint egy hétbe telik, amíg az olajat kiszivattyúzzák a hajóból.

Borítókép: A felborult MT Terra Nova hajó legénységét mentik a fülöp-szigeteki hatóságok szakemberei (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.