Az EP megválasztotta az öt háznagyot, retteg a balliberális többség a Patriótáktól

Megválasztotta szerdán Strasbourgban az Európai Parlament a testület öt háznagyát (kvesztor), a legtöbb, 559 szavazatot a bolgár Andrej Kovacsev (Európai Néppárt, EPP) kapta. Folytatódott a balliberális többség tiszteletlensége az Európai Parlamentben.

Forrás: MTI2024. 07. 17. 12:17
Az Európai Parlament épülete Strasbourgban Fotó: Purger Tamás
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szavazás kétfordulós volt, az első fordulóban háznaggyá választották még a luxemburgi Marc Angelt (Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége, S&D) 461 szavazattal, a szlovák Miriam Lexmannt (EPP) 459 szavazattal és a francia Fabienne Kellert (Újítsuk meg Európát, Renew Europe) 398 szavazattal. A második fordulóban Kosma Zlotowski (Európai Konzervatívok és Reformerek, ECR) 335 voksot kapott.

A Patrióták Európáért frakció Szekeres Pál EP-képviselőt jelölte az Európai Parlament egyik háznagyi pozíciójára. Folytatódott a balliberális többség tiszteletlensége. Mint arról korábban beszámoltunk, Gál Kinga, a Patrióták Európáért első alelnöke kiemelte, hogy a tegnapi plenáris ülésen egyik jelölt sem került be a pártcsaládból az EP alelnökeinek soraiba, amit tiszteletlenségnek nevezett: 

A képviselőcsoportok tegnapi szavazási magatartása, amely hátterében néhány szégyentelen paktum áll, és amely a hazafiakat eltiltja az őket megillető parlamenti pozícióktól, tiszteletlenség 18 millió választópolgárral szemben, és tiszteletlenség a parlament saját szabályaival és a jogállamisággal szemben.

A háznagyok az EP elnökségének tagjai. A háznagyokból álló Kvesztorok Kollégiuma az Európai Parlament politikai szerve, amely a képviselőket közvetlenül érintő hivatali és pénzügyi kérdésekkel, valamint munkakörülményeikkel foglalkozik.

 

Borítókép: Az Európai Parlament épülete Strasbourgban (Fotó: MTI/Purger Tamás)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.