Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Mexikóban vörös riasztást adtak ki a Beryl hurrikán miatt + videó

Mexikó leglátogatottabb turisztikai területeire vörös riasztást adtak ki pénteken a Beryl hurrikán miatt, mert a trópusi vihar hamarosan elérheti a szárazföldet, miután több halálos áldozatot is követelt már a karibi térségben.

Forrás: MTI2024. 07. 05. 21:36
A műholdfelvételen a Beryl hurrikán látható 2024. július 4-én, 15:10:22-kor Mexikó felé. Fotó: Jose ROMERO Forrás: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az idei hurrikánszezon szokatlanul korán érkezett első nagy trópusi vihara eddig legkevesebb tíz ember halálát okozta a karibi térségben.

A Beryl hurrikán 2024. július 4-én, a mexikói Quintana Roo állambeli Cancunba érkezése előtt zárva maradt a strand (Fotó: AFP/Elizabeth Ruiz)

Az óránként akár 185 kilométeres sebességű széllel tomboló hurrikán már a mexikói Yucatán-félsziget keleti partvidékénél jár az amerikai hurrikánközpont (NHC) közlése szerint, ezért veszélyes és nagy károkozásra képes viharhullámokra figyelmeztettek az éjszaka. 

A helyi meteorológiai szolgálat heves vagy özönvízszerű esőzéseket jelzett előre, amelyek földcsuszamlásokat és áradásokat okozhatnak, írta az MTI.

A Beryl csütörtökön vonult át a Kajmán-szigeteken, miután szerdán Jamaicán okozott pusztítást, ahol több halálos áldozata is volt a viharnak, épületeket rongált meg, illetve számos part menti utat mosott el az ár a hatóságok tájékoztatása szerint. A szakértők mérései alapján a hurrikán ereje már kis mértékben enyhült, miután megkerülte Jamaica déli partjait.

Mexikóban a helyi hatóságok már a hét elején megkezdték a lakosság kitelepítését a veszélyeztetett területekről, a partmenti Punta Allen mintegy 700 lakosát szólították fel, hogy hagyják el otthonukat. Cancúnban az ablakokat és ajtókat homokzsákokkal torlaszolták el, miután a hatóságok közlése szerint a deszkákból kezdtek kifogyni.

Andrés Manuel López Obrador mexikói elnök felszólította a vihar útvonalában élőket, hogy keressenek menedéket.

„Ne tétovázzanak! Az anyagi dolgokat vissza lehet szerezni. A legfontosabb dolog az élet” – írta az elnök a közösségi oldalán.

Laura Velázquez, a polgári védelem vezetője egy helyi rádiónak nyilatkozva a Cancúnban és a közeli Tulumban tartózkodó turistáknak azt tanácsolta, hogy keressenek fedezéket a hotelek pincéiben, ha a hurrikán megérkezik. Sok turista a Cancúnból induló utolsó járatokra igyekezett feljutni csütörtökön a város nemzetközi repülőterén, ahol legalább 100 járatot töröltek az időjárás miatt.

Nagyon ritkán fordul elő, hogy egy nagyobb hurrikán ilyen korán megjelenjen a június 1-jétől november 30-ig tartó atlanti hurrikánszezonban. A Beryl lett a legkorábban négyes kategóriát elérő hurrikán, megelőzve ezzel a 2005 júliusában pusztító Dennist.

Borítókép: A műholdfelvételen a Beryl hurrikán látható 2024. július 4-én Mexikó felé (Fotó AFP/Jose Romero)

Mindent egy helyen az Eb-ről

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.