Orbán Viktor békemissziója miatt büntetné hazánkat a háborúpárti Brüsszel

Az Európai Tanács után az Európai Bizottság is kemény támadást indított a soros elnök Magyarország ellen. Orbán Viktor békéért tett erőfeszítései nem tetszenek a háborúpárti elitnek. A német Bild eközben arról ír, hogy a magyar miniszterelnök javaslatokat fogalmazott meg a Charles Michelnek küldött levelében.

2024. 07. 16. 7:26
ORBÁN Viktor; ZELENSZKIJ, Volodimir
Orbán Viktor Kijevben Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Bizottság arra kérte biztosait, hogy ne vegyenek részt informális miniszteri értekezleteken a magyar EU-elnökség alatt. Erről beszélt három uniós tisztviselő a Politico brüsszeli hírportálnak.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor magyar miniszterelnök (k) Washingtonba érkezik az Andrews légibázison 2024. július 9-én. (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor magyar miniszterelnök (k) Washingtonba érkezik az Andrews légibázison 2024. július 9-én (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Azzal, hogy ehelyett köztisztviselőket küld az ülésekre, a bizottság azt üzeni Budapestnek, hogy szerintük elfogadhatatlan az EU-elnökség kihasználása

– nyilatkozta az egyik tisztségviselő.

A Politico emlékeztet, Magyarország Belgiumtól vette át az EU soros elnökségét. Orbán Viktor miniszterelnök azóta „békemissziót” indított. Tárgyalt Kijevben, Moszkvában, Pekingben és Washingtonban.

Az Európai Tanács jogi szolgálata azt mondta az EU-nagyköveteknek, hogy ez sérti az EU-szerződéseket, az EU vezetői pedig Magyarország elnöksége miatt dühöngenek. 

Brüsszel most konkrét lépésekre készül. Ennek része, hogy a miniszterek helyett alacsonyabb beosztású köztisztviselőket küldenek a Magyarország által Budapesten rendezett informális miniszteri találkozókra. Augusztusban pedig saját külügyi csúcstalálkozót szerveznek ahelyett, hogy Budapestre utaznának Orbán Viktor miniszterelnök rendezvényére.

Az Európai Bizottság most hasonló utat készül követni. Eric Mamer, a bizottság vezető szóvivője megerősítette a Politicónak a döntést, hogy csak vezető köztisztviselőket küldenek a Magyarország által szervezett ülésekre.

Orbán Viktor levélben tájékoztatta Brüsszelt

Miközben Brüsszelben a háborúpárti politikusok idegesek a magyar kormányfő békemissziója miatt, Orbán Viktor levelet írt az Európai Tanács elnökének, Charles Michelnek. Erről számolt be a Bild német lap. Ebben összefoglalta az ukrán, az orosz, a kínai és a török elnökkel, valamint a Donald Trump korábbi amerikai elnökkel, republikánus elnökjelölttel folytatott beszélgetéseit, valamint néhány megfontolandó javaslatot is felvetett.
A német lap szerint a miniszterelnök tíz pontban foglalta össze az utazásait. Az orosz–ukrán háborúról ezt írta: 

Általános megfigyelés, hogy a katonai konfliktus intenzitása radikálisan felerősödik a közeljövőben.

Orbán a levelében egyeztetést szorgalmaz Pekinggel egy békekonferenciáról, a diplomáciai kapcsolatok helyreállítását akarja Oroszországgal és politikai offenzívát indítana a globális Dél irányába, amelynek – mint fogalmazott – elveszítettük a tiszteletét az ukrajnai háborúval kapcsolatos álláspontunk miatt.
Ezután az Amerikai Egyesült Államokban folytatott beszélgetéseiről ír, amelyek a Trump elleni merénylet előtt zajlottak. Orbán bírálta Joe Bident.

A hivatalban lévő elnök hatalmas erőfeszítéseket tesz azért, hogy versenyben maradjon. Nyilvánvaló, hogy nem képes megváltoztatni az Egyesült Államok jelenlegi háborúpárti politikáját, ezért nem is várható el tőle, hogy új politikát kezdeményezzen

– írja Orbán Viktort idézve a Bild.
A miniszterelnök ezzel szemben Donald Trumpot dicsérte.

Biztosan kijelenthetem (…), hogy választási győzelme után azonnal, nem vár beiktatásáig, hanem azonnal készen áll a békeközvetítésre. Ehhez részletes és megalapozott tervei vannak

– fogalmazott a kormányfő.
A magyar miniszterelnök arra is figyelmeztet, hogy Trump választási győzelme drága lesz az EU-nak. Az USA és az EU közötti pénzügyi teher jelentősen megváltozik az EU rovására, amikor Ukrajna pénzügyi támogatásáról van szó.

A háborúpárti brüsszeli elit a békemisszió miatt állna bosszút Magyarországon, bojkottálják a magyar uniós elnökséget

– jelentette ki az Európai Uniós Ügyek Minisztériumának parlamenti államtitkára a Facebook-oldalára feltöltött hétfő esti bejegyzésében.

Zsigmond Barna Pál azt írta, Ursula von der Leyen bizottsági elnök szóvivője a közösségi médiában bejelentette, hogy a magyar miniszterelnök békemissziója miatt nem vesznek részt felsővezetői szinten az uniós tanácsüléseken.

Az európai parlamenti választásokat követően a baloldali és liberális elit, az Európai Néppárttal közösen, újra megalkotta a „háborúpárti koalíciót”, és a jelenlegi bizottsági elnök újraválasztására készülnek csütörtökön, miközben pedig az emberek a változásra szavaztak, a „háborúpárti Brüsszel” továbbra sem keresi a béke útját, és nyomást gyakorol azokra, akik a békéért dolgoznak

– hangsúlyozta egyebek mellett az államtitkár.

Borítókép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kezet fog a tárgyalásuk után tartott sajtótájékoztatón Kijevben 2024. július 2-án (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.