A késes támadás után szakértő elmagyarázza, mi jelenti most a legnagyobb veszélyt Németország számára

Az Iszlám Állam vállalta magára a brutális solingeni késes terrortámadást. Rolf Tophoven terrorizmus-szakértő arról beszélt, hogy mennyire lehet hiteles a beismerő levél, illetve hogy a solingeni tettesre miért is húzható rá az iszlamista terrorizmus klasszikus profilja.

Forrás: Focus Online2024. 08. 27. 8:54
Péntek este az észak-rajna-vesztfáliai Solingenben egy városi fesztiválon három embert késsel megöltek. Nyolc ember megsérült, közülük négyen súlyosan. A feltételezett elkövető egy 26 éves szíriai, aki jelenleg őrizetben van.
Péntek este az észak-rajna-vesztfáliai Solingenben egy városi fesztiválon három embert késsel megöltek. Nyolc ember megsérült, közülük négyen súlyosan. A feltételezett elkövető egy 26 éves szíriai, aki jelenleg őrizetben van. Fotó: Federico Gambarini Forrás: dpa Picture-Alliance /AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A német szövetségi ügyészség álláspontja szerint a gyanúsított osztja az Iszlám Állam ideológiáját, és a terrorszervezet radikális nézetei vezérelték, amikor késével több embert megölt és megsebesített péntek este. A férfi önként adta fel magát a hatóságoknak, és emberölés, illetve terrorszervezethez tartozás gyanújával indítottak ellene eljárást.

Rolf Tophoven, az esseni Krízismegelőzési Intézet (IFTUS), korábban Terrorizmuskutató és Biztonságpolitikai Intézet igazgatója a Focus Online-nak adott interjúban hitelesnek nevezte az Iszlám Állam beismerő levelét.

Az Iszlám Államnak van egy jól működő propagandaszervezete, az AMAK. Mindent megtesz azért, hogy az iszlamisták ilyen támadásokat szervezzenek, nemcsak a Közel-Keleten, hanem olyan országokban is, mint Németország.

Rolf Tophoven szakterülete a militáns iszlamista terror, a Közel-Kelet és annak konfliktusos régiói. Szerinte a propagandának kiemelten fontos szerepe van az iszlamisták radikalizálódásában.

Rolf Tophoven tudományos és újságírói munkája során a nemzeti és nemzetközi terrorizmussal, különösen a militáns iszlamista terrorral, annak megnyilvánulásaival és az ellene folytatott küzdelemmel foglalkozik. Szakterülete a Közel-Kelet és annak konfliktusos régiói.

Amikor az Iszlám Állam 2019-ben vereséget szenvedett Szíriában és Irakban, az interneten olyan videókat terjesztett, amelyekben ez volt az üzenet: »Támadjátok meg a hitetleneket, autókkal, kövekkel, késekkel vagy robbanóanyagokkal«. Az interneten pontos utasítások vannak arról, hogyan kell megölni ezeket a »hitetleneket«.

A szakértő hozzátette, a 26 éves szíriai férfi a militáns iszlamista terrorizmus klasszikus profilját mutatja: 

menedékkérőként érkezett Németországba, valószínűleg már azzal a küldetéssel, hogy iszlamista terrorcselekményeket kövessen el és esetleg tovább radikalizálódott itt.

Akárhogy is, a bűncselekménye profi és tervezett akció volt. Azzal a szándékkal szúrta nyakon az embereket, hogy megölje őket - és az interneten IS-videók vannak, amelyek pontosan bemutatják, hogyan kell valakit késsel megölni. Véleményem szerint ez az a fajta viselkedés, amire a jövőben is számítanunk kell.

Különösen aggasztó

A solingeni elkövető nem volt ismert iszlamistaként a rendőrség előtt.

Ennek az esetnek a fényében tehát azt kell feltételeznünk, hogy itt élnek más, az Iszlám Államra felesküdött »harcosok« is, akiket a rendőrség nem ismer, de a közösségi médián keresztül radikalizálódtak, és akiket szintén az IS irányít a távolból. Véleményem szerint ez az ismeretlen számú ismeretlen elkövető a legnagyobb veszély, amellyel most Németországban szembe kell néznünk.

Topheven a Messenger-üzenetküldésről és TikTok-videókról beszélt, mint a virtuális terror mai eszközeiről. Szerinte az Iszlám Állam ma már egy globálisn hálózatba kapcsolódott - Ázsiától, Afrikától és Európától az USA-ig.

Olaf Scholz szövetségi kancellár, Hendriok Wuest miniszterelnök, Wust gazdasági miniszter Mona Neubaur, Herbert Reul belügyminiszter és Tim Kurzbach polgármester a solingeni Fronhofban megölt három emberre és több megsebesültre emlékeznek, akiket feltehetően egy 26 éves szír ölt meg, aki migránsként érkezett Németországba, Solingen augusztus 26-án.
Olaf Scholz szövetségi kancellár, Hendrik Wüst Észak-Rajna-Vesztfália miniszterelnöke, Mona Neubaur gazdasági miniszter és Tim Kurzbach polgármester a solingeni Fronhofban megölt három emberre és a többi sebesültre emlékeznek, akiket feltehetően egy 26 éves szír ölt meg, aki migránsként érkezett Németországba, Solingen augusztus 26-án (Fotó: dpa Picture-Alliance /AFP/Malte Ossowski)

Ennek eredményeképpen az Iszlám Állam reneszánszát éljük...Mindenütt vannak úgynevezett sejtjei. A solingeni elkövető is része volt ennek a globális hálózatnak. Ez teszi az egészet annyira megfoghatatlanná, és komoly kihívás elé állítja a biztonsági hatóságokat.

Olaf Scholz német kancellár az országot megrázó késes támadás helyszínén, Solingenben megfogadta, hogy szigorítják a késekre vonatkozó törvényeket és fokozzák az elutasított menedékkérők kitoloncolását – írta a The Independent.

Borítókép: Péntek este az észak-rajna-vesztfáliai Solingenben egy városi fesztiválon három embert késsel megöltek. Nyolc ember megsérült, közülük négyen súlyosan. A feltételezett elkövető egy 26 éves szíriai, aki jelenleg őrizetben van (Fotó: dpa Picture-Alliance/AFP/ Federico Gambarini)


 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.