Helif, az algériai bokszolónő mindenkit beperel, aki férfinak nevezte

Az általa tett feljelentést a francia rendőrség gyűlölet-bűncselekménnyel foglalkozó osztálya vizsgálja. Rowling, Musk és Trump is érintett lehet a perben.

Forrás: Politico2024. 08. 15. 7:15
Az algériai Imane Khelif miután legyőzte a thaiföldi  Janjaem Suwannaphenget a női ökölvívás 66 kg-os súlycsoportjának elődöntőjében a 2024-es párizsi olimpiai játékokon.
Az algériai Imane Khelif miután legyőzte a thaiföldi Janjaem Suwannaphenget a női ökölvívás 66 kg-os súlycsoportjának elődöntőjében a 2024-es párizsi olimpiai játékokon. Fotó: AFP / MOHD RASFAN
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A francia rendőrség gyűlölet-bűncselekményekkel foglalkozó osztálya vizsgálja Imane Helif algériai bokszoló által tett feljelentéseket, aki állítása szerint nemi hovatartozása miatti internetes zaklatásnak lett áldozata, közölte a Politico. 

A párizsi ügyészség szerdán döntött így, miután Helif hétfőn panaszt nyújtott be az online gyűlölet elleni küzdelemmel foglalkozó francia nemzeti központnál. Helif ügyvédje, Nabil Boudi elárulta, hogy a büntetőfeljelentés J. K. Rowlingot és Elon Muskot nevezi meg, mivel az interneten férfiként hivatkoztak Helifre, amikor megkérdőjelezték az olimpiai részvételre való jogosultságát.

Boudi hozzátette, hogy a perben másokat is megneveznek, ami arra utal, hogy Donald Trump is része lehet a vizsgálatnak. 

Trump is megosztotta a véleményét a közösségi oldalakon, így akár meg van nevezve a perünkben, akár nem, elkerülhetetlenül vizsgálni fogják a vád részeként

– mondta az ügyvéd.
 

Helif múlt pénteken nyerte meg az olimpiai aranyérmet női ökölvívásban, legyőzve a korábbi világbajnok kínai Yang Liut. Bár az algériai sportoló nőként lett anyakönyvezve, neme miatt kritikák és vádak érték, miután 2023 márciusában megbukott egy nemi alkalmassági teszten.

A Helif elleni felszólalások augusztus elsején indultak, miután az olasz bokszoló, Angela Carini 46 másodperc után feladta a Helif elleni mérkőzését, mondván, hogy „soha nem érzett még ilyen ütést”.
Olasz politikusok azonnal támogatásukról biztosították Carinit, és megkérdőjelezték a Nemzetközi Olimpiai Bizottság azon döntését, hogy az algériai sportolót a nők között engedte versenyezni.

Úgy gondolom, hogy a férfi genetikai tulajdonságokkal rendelkező sportolók nem vehetnek részt női versenyeken. Nem azért, mert bárkit is diszkriminálni akarunk, hanem azért, hogy megvédjük a női sportolók jogait, hogy egyenlő feltételek mellett versenyezhessenek

– mondta Giorgia Meloni olasz miniszterelnök a párizsi olimpián tett látogatása során újságíróknak.

Borítókép: Az algériai Imane Helif, miután legyőzte a thaiföldi Janjaem Suwannaphenget a női ökölvívás 66 kg-os súlycsoportjának elődöntőjében a 2024-es párizsi olimpiai játékokon (Fotó: MOHD RASFAN / AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.