Egyre vérszomjasabbak a svéd fiatalok, amit a szervezett bűnözés is kihasznál

Akár egymillió koronát is kereshet az a fiatal, aki elvállal egy gyilkosságot. A toborzás a közösségi médiában zajlik.

2024. 08. 21. 17:14
Fotó: Jessica Gow
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy csoportosan megerőszakolt lányt feltehetően kebabbá daráltak és most újraindul a nyomozás az ügyben – írta a svéd nyelvű Fria Tidel. Arról is a hírportál közölt cikket az ügyészség friss adataira hivatkozva, hogy több mint háromszorosára nőtt a tavalyi évhez képest azoknak a 15 év alatti gyerekeknek a száma, akiket gyilkossági kísérletben való részvétellel gyanúsítanak. 

Idén júliusig nem kevesebb, mint 93, tizenöt év alatti gyermeket gyanúsítottak meg ilyen ügyekben, mígy 2023 azonos időszakában csak 26 főt – tudatta az SVT.

A svéd rendőrség szerint ezeknek az úgynevezett „gyerektorpedóknak” a toborzása ma már nagy ütemben zajlik a közösségi médián és a titkosított alkalmazásokon keresztül.

Az a véleményem, hogy ez egy tudatos stratégia a bűnözői hálózatainktól. Rendkívül hatékony és brutális

– mondta Hanna Paradis, a svéd rendőrség Nemzeti Műveleti Osztályának (NOA) munkatársa az SVT-nek. Hanna Paradis szerint manapság egyre gyakrabban toboroznak „hétköznapi fiatalokat, akik iskolába járnak, szabadidős tevékenységet folytatnak és otthon élnek”, tehát a rendőrség előtt ismeretlenek.

„Rémálom” – mondta Carin Götblad, a NOA rendőrfőnöke arról, hogy a gyilkolni akaró fiatalok száma egyre nő. Úgy fogalmazott:

nálunk az a helyzet, hogy a gyerekek maguk keresnek gyilkos munkát. A modern időkben ehhez hasonló nincs.

Carin Götblad régóta küzd a csoportos bűnözés növekedése ellen, és tapasztalatai szerint abban egyre több, hétköznapi, átlagos, jól szituált gyereket vesz részt. Hozzátette: tavaly mintegy kétszáz erőszakos bűncselekményt akadályoztak meg. 

A leendő bűnözőket gyorsan, a digitális térben toborozzák, a merényleteket hirdetik a közösségi médiában és az olyan alkalmazásokban, mint a Telegram. Nagy pénz, akár egymillió koronát is lehet vele keresni. Igaz, a kockázat is nagy. 

– Azt gondolhatja valaki, hogy ez egy nagy pénzösszeg, de az a kockázat, aminek kiszolgáltatod magad, a célpont, amivé a családoddal együtt válsz, az egész életed tönkreteszi. Így ez már nem is olyan sok pénz – figyelmeztetett Hanna Paradis. Lisa Dos Santos ügyész pedig azt hangsúlyozta, fontos lenne, hogy a gyerekek ne férhessenek hozzá ezekhez az alkalmazásokhoz, és arra kérte a szülőket, hogy vállaljanak nagyobb felelősséget gyermekeik mobilhasználatáért.

A válasz egyszerű: a gyerekeknek nem szabad ilyen alkalmazásokat használniuk

– nyilatkozta az SVT-nek. A rendőrség és az ügyészség arra is felhívta a figyelmet, hogy az alkalmazások mögött álló cégeknek is nagyobb felelősséget kell vállalniuk az ilyen típusú bűncselekmények megelőzésében a platformjaikon.

Számtalan gyilkosságot tettek lehetővé. Szeretnék nyomást gyakorolni ezekre a technológiai óriásokra, hogy ne engedjék ezt a platformjaikon

– magyarázta Lisa Dos Santos az SVT-nek.

Borítókép: Rendőrök a svéd fõváros Farsta nevű külvárosában történt lövöldözés helyszínén tavaly nyáron, a lövöldözésben egy 15 éves fiú meghalt, többen megsebesültek (Fotó: MTI/EPA/TT Hírügynökség/Jessica Gow)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.