Trump Musknak: Kamala Harris most azonnal lezárhatná a határt, de csak beszél

Óriási érdeklődés övezte Donald Trump interjúját, amelyet Elon Musk dél-afrikai származású amerikai technológiai milliárdosnak adott az X felületén. A beszélgetésben szóba került többek között a Trump ellen elkövetett merénylet és a határvédelem kérdése is.

2024. 08. 13. 6:00
Elon Musk interjút készített Donald Trump volt elnökkel az X-en
Elon Musk interjút készített Donald Trump volt elnökkel az X-en Fotó: NurPhoto via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az X közösségimédia-platform tulajdonosának, Elon Musknak adott interjút Donald Trump volt amerikai elnök, a Republikánus Párt elnökjelöltje. Egy „komoly kibertámadás” miatt a beszélgetés mintegy negyvenperces késéssel kezdődött.

Az interjú során Musk először az ellene elkövetett merényletről kérdezte a volt elnököt, aki elmondta, hogy még inkább hívő lett a lövés hatására.

Az illegális migráció mentette meg az életemet – viccelődött Trump, arra utalva, hogy egy az illegális határátlépéseket összegző grafikon miatt fordította el a fejét épp akkor, amikor eldördült a lövés, ami végül a fülét érte.

Az első kérdése az volt, hogy hány ember halt meg, mert óriási volt a tömeg – emlékezett vissza Trump. A titkosszolgálat mesterlövészének gyors reakciója nélkül sokkal nagyobb lett volna a tragédia – tette hozzá. A volt elnök októberben újra ellátogat a merénylet helyszínére, a Pennsylvania állambeli Butlerbe.

Azt hiszem, több mint 20 millió ember érkezett az országunkba

– hívta fel a figyelmet a volt elnök, hozzátéve, hogy közülük „sokan terroristák”.

Trump szerint demokrata ellenfelének, Kamala Harrisnek alelnökként három és fél éve volt arra, hogy tegyen valamit az Egyesült Államok déli határának biztosításáért, de ez idáig csak beszélt róla.

Most azonnal lezárhatná [a határt]

– fogalmazott Trump.

A volt elnök szerint hiába tagadja Harris, hogy ő volt a „határcár”, ez csak „dezinformációs kampány”, az emberek pedig nem hagyhatják, hogy célt érjen.

Trump azt is felrótta ellenfelének, hogy mióta elnökjelölt lett, kerüli a sajtót.

Elég szomorú belegondolni, hogy valaki, aki ebből él, nem tud válaszolni egy kérdésre, vagy fél interjút adni

– mutatott rá a volt elnök.

Harris egy radikális baloldali holdkóros, aki többek között a rendőrség forrásainak megvonását szorgalmazza. Ha ő lesz az elnök, „hamarosan nem lesz többé országunk” – figyelmeztetett Trump.

Elon Musk megjegyezte, hogy Joe Biden jelenlegi elnök visszalépése a jelöltségtől gyakorlatilag puccs volt, a demokraták „kivégezték” a vezetőjüket. Trump harmadrangú áljelöltnek nevezte Kamala Harrist, aki szerinte „inkompetens” és egyetlen interjút sem adott, amióta elnökjelölt lett.

A volt elnök szerint „szörnyű” az, amit New Yorkkal tesz az illegális migráció. A város túl van terhelve – jegyezte meg.

Trump kijelentette, egy egészen másmilyen világban élnénk, ha 2020 után ő maradt volna hatalmon.

Először is, az Izrael elleni támadás soha nem történt volna meg. Oroszország soha nem támadta volna meg Ukrajnát, és nem lett volna inflációnk, és nem lett volna az afganisztáni zűrzavar, ha jól belegondolunk… ha ezekből az eseményekből kiveszünk néhányat, máris más a világunk

– vélekedett a volt elnök.

Nézze, senki sem érzi magát rosszabbul az ukrajnai helyzet miatt, mint én, mert tudom, hogy ez soha nem történt volna meg

– tette hozzá.

Oroszország és Kína vezetői erősek, hatalmuk csúcsán vannak és meg fogják védeni az országukat.

Amikor meglátnak egy Kamalát, vagy amikor meglátnak egy álmos Joe-t, el sem hiszik

– mondta Trump, aki szerint Irán nem támadná meg Izraelt, ha ő lenne az elnök.

A volt elnök szerint Joe Bidennek „nincs IQ-ja” az orosz–ukrán háborúhoz. Ismét hangsúlyozta, hogy ha ő maradt volna az elnök, Vlagyimir Putyin orosz államfő nem rohanta volna le Ukrajnát. Trump külön bírálta Bident, amiért felvetette a kelet-európai ország NATO-taggá válásának lehetőségét, ami szerinte a háborúhoz vezetett.

Trump elmondta, hogy elődje, Barack Obama Észak-Koreát nevezte meg az Egyesült Államok legnagyobb problémájaként, ezt azonban ő a hivatalba lépése után „gyorsan elintézte” – utalt a Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel való találkozóira.

A volt elnök hangsúlyozta, hogy egy az izraelihez hasonló légvédelmi rendszert építene ki.

Nekünk lesz a legjobb Vaskupolánk a világon

– ígérte Trump.

A republikánus elnökjelölt nem gondolja, hogy mindenkinek elektromos autóval kellene járnia, de „nagyszerű terméknek” nevezte a Musk cége által gyártott Teslát.

Ha a novemberi amerikai elnökválasztáson bizalmat kap, Trump megszüntetné a szövetségi oktatási minisztériumot, és a feladatot visszaadná az államoknak.

Elon Musk felvetette, hogy jó ötlet lenne felállítani egy kormányzati hatékonyságnövelő bizottságot, és akár szívesen részt is venne annak munkájában. A volt elnöknek tetszett a felvetés.

Áttérve az energia kérdésére, Donald Trump úgy fogalmazott, hogy az atomenergia „alulértékelt energiaforrás”, de a történelme miatt nehezebben fogadtatható el.

Elon Musk elmondta Donald Trumpnak, hogy az elmúlt hónapokban az édesanyja három barátnőjét is megtámadták New Yorkban, miközben az utcán sétáltak, de nem fordultak a rendőrséghez, mert „a bűnözők úgyis szabadon elsétálnának”.

Musk szerint megválasztása esetén Kamala Harris, akinek az apja marxista közgazdász volt, tönkretenné az amerikai gazdaságot.

Ön a jóléthez vezető út. Kamala pedig szerintem ennek az ellenkezője

– fogalmazott Musk.

Borítókép: Elon Musk interjút készített Donald Trump volt elnökkel az X-en (Forrás: NurPhoto via AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.