A németek is elismerik, hogy szükség van a telefonok kitiltására az iskolákból

A mobiltelefonok betiltása az iskolákban javíthatja a társadalmi légkört és növelheti a tanulási teljesítményt, ezt pedig egy új tanulmány is alátámasztotta Németországban. Különösen az idősebb diákoknak kell megtanulniuk az okostelefonok helyes használatát.

2024. 09. 13. 20:14
Egyre több országban tiltják ki a tantermekből a mobiltelefonokat
Egyre több országban tiltják ki a tantermekből a mobiltelefonokat Fotó: ANP via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hatással van-e a mobiltelefonok iskolai tilalma a tanulók teljesítményére és szociális jólétére? Az Augsburgi Egyetem iskolapedagógiai tanszékének kutatói ezt a kérdést vizsgálták, az eredmények pedig alátámasztották azt, amit ma már egyre több európai országban felismertek. A kutatás során az augsburgi kutatók öt nagy tanulmányt hasonlítottak össze Norvégiából, Spanyolországból, a Cseh Köztársaságból, Angliából és Svédországból. 

 

Ezek mindegyike egyöntetűen arra a következtetésre jutott, hogy az okostelefonok betiltása mérhetően pozitív hatással van a tanulók szociális jólétére. Mivel a szociális légkör kulcsfontosságú a sikeres tanulás és tanítás szempontjából, feltételezhető, hogy ezek a pozitív hatások hosszú távon is megerősödnek. Az inézkedés a tanulók tanulási teljesítményére is hatással van.

A két augsburgi tudós beszámolója szerint ezt számos tanár tapasztalata is megerősíti, akik szerint a tilalommal biztonságosabbá is válhatnak az iskolák, mivel visszaszorítja az úgynevezett cyberbullying jelenséget. Az iskolákban ugyanis gyakran előfordul, hogy a diákok videóra veszik egymás megszégyenítését, majd azt a közösségi médiában nyilvánossá teszik.

A kutatók ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy a mobiltelefonok puszta betiltása oktatási támogatás nélkül nem sokat ér. Fontos, hogy a gyerekek és fiatalok megtanulják, hogyan kell felelősségteljesen használni a technológiát. Ezért azt javasolják, hogy a tiltást mindig olyan oktatási intézkedésekkel kell kombinálni, amelyek elősegítik a tanulók médiakészségét. Ahogy a tanulók idősebbé válnak, a mobiltelefonok használatának a saját felelősségükre kell történnie.

Az UNESCO és az ENSZ 2023-as jelentése szerint az okoseszközök túlzott használata bizonyítottan összefügg az oktatási teljesítmény romlásával, csökkenti a koncentrációs képességet, sőt negatívan hat a gyermekek érzelmi stabilitásra is, ezért az okostelefonok használatának korlátozását javasolják a világ valamennyi iskolájában.

Az Európai Unió tagállamai közül Franciaország, Svédország, Hollandia, Olaszország, Szlovákia és Románia, valamint az Egyesült Királyság már határozott lépéseket tett a mobiltelefonok kiszorítására az iskolákból. Svédországban a romló PISA-eredmények miatt döntött a mobiltelefon-mentes iskolák mellett, Németországban pedig szintén a gyenge iskolai teljesítmény miatt szorgalmazzák az intézkedést. 

Mint kiderült, pozitívak az első tapasztalatok Franciaországban, ahol egyelőre kísérleti jelleggel, mintegy kétszáz iskolában vezették be a mobiltelefonok tilalmát. Egy, a TikTok közösségimédia-platformon látható televíziós bejátszásban több diák is egyetértésének adott hangot az új szabállyal kapcsolatban.

A francia kormány az intézkedést már 2025 januárjától kiterjesztené minden francia iskolára – írja a Le Monde francia napilap. Túl nagy jelentőségre tettek szert a mobiltelefonok a gyermekek életében, és sok mindent háttérbe szorítottak – indokolta a lépés szükségességét a Le Figaro francia napilapnak adott interjújában az Emmanuel Macron francia elnök megbízásából a témában készült tudományos jelentés egyik szerzője, Amine Benyamina professzor. Benyamina szerint tisztességtelen csak a szülők vállára helyezni a felelősséget a gyerekek mobilhasználatáért, és a mobilok, illetve az azokon hozzáférhető tartalmak hatását az alkoholhoz és a drogokhoz hasonlította.

A szakértők a mobiltelefonok teljes mellőzését javasolják 11 éves korig, a közösségi oldalak használatát pedig csak 15 éves kortól engedélyeznék.

Borítókép: Egyre több országban tiltják ki a tantermekből a mobiltelefonokat (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.