Pozitívak az első tapasztalatok a mobiltilalomról Franciaországban

Míg Magyarországon már az idei tanévtől bevezették, Franciaországban egyelőre csak tesztelik a mobiltelefonok tilalmát az iskolákban. A leköszönő oktatási miniszter elégedett az első tapasztalatokkal, és már januártól kiterjesztené a tilalmat az összes iskolára.

2024. 09. 05. 9:23
Mobiltelefont használó kislány
Mobiltelefont használó kislány (Forrás: Pixabay)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pozitívak az első tapasztalatok Franciaországban, ahol egyelőre kísérleti jelleggel, mintegy kétszáz iskolában vezették be a mobiltelefonok tilalmát. Egy, a TikTok közösségimédia-platformon látható televíziós bejátszásban több diák is egyetértésének adott hangot az új szabállyal kapcsolatban.

A leköszönő oktatási miniszter, Nicole Belloubet szerint a kísérlet célja a diákok teljesítményének javítása a figyelemelterelés csökkentésével és az iskolai légkör javításával.

Sok zaklatás származik a mobiltelefonok használatából, többek között az iskolákban is, annak ellenére, hogy elméletileg ez tilos

– magyarázta a tárcavezető egy, a France Inter rádiónak adott interjúban.

Az augusztus 27-i tanévnyitó sajtótájékoztatón pedig bejelentette, hogy az intézkedést már 2025 januárjától kiterjesztené minden francia iskolára – írja a Le Monde francia napilap.

Túl nagy jelentőségre tettek szert a mobiltelefonok a gyermekek életében, és sok mindent háttérbe szorítottak – indokolta a lépés szükségességét a Le Figaro francia napilapnak adott interjújában az Emmanuel Macron francia elnök megbízásából a témában készült tudományos jelentés egyik szerzője, Amine Benyamina professzor. Benyamina szerint tisztességtelen csak a szülők vállára helyezni a felelősséget a gyerekek mobilhasználatáért, és a mobilok, illetve az azokon hozzáférhető tartalmak hatását az alkoholhoz és a drogokhoz hasonlította.

A szakértők a mobiltelefonok teljes mellőzését javasolják 11 éves korig, a közösségi oldalak használatát pedig csak 15 éves kortól engedélyeznék.

Hasonló következtetésre jutott az UNESCO, az ENSZ nevelésügyi, tudományos és kulturális kérdésekkel foglalkozó szervezete egy tavaly közzétett tanulmányban.

A jelentés szerint a számítógépek és a mobiltelefonok által az oktatásban nyújtott előnyök eltűnnek, ha túlzásba viszik a használatukat vagy tanári irányítás nélkül használják őket.

A digitális forradalom mérhetetlen lehetőségeket rejt magában, de ahogyan figyelmeztetések hangzottak el azzal kapcsolatban, hogy miként kell szabályozni a társadalomban, hasonló figyelmet kell fordítani arra is, hogy miként használják az oktatásban

– idézte Audrey Azoulay-t, az UNESCO főigazgatóját az Euronews hírportál.

Az elmúlt években több európai ország, így Hollandia, Olaszország, Finnország, Svédország, Görögország, Oroszország, Magyarország és Nagy-Britannia is a tiltás útjára lépett. Európán kívül Kína, az Egyesült Államok több állama, Új-Zéland és Ausztrália egyik szövetségi állama vezette be a mobiltilalmat. Az utóbbi országban a rendelkezés szövetségi szintre való kiterjesztése is felmerült.

Borítókép: Mobiltelefont használó kislány (Forrás: Pixabay)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.