Egyre több ország reagál az UNESCO felhívására

Több fontos megállapítást is tett az ENSZ nevelésügyi, tudományos és kulturális kérdésekkel foglalkozó szervezete a digitális technológiának a gyerekekre gyakorolt hatásáról. Egyre több ország fontolja meg, illetve vezeti be a mobiltelefonok kitiltását az iskolákból.

2024. 09. 03. 7:19
Mobiltelefont használó kislány
Mobiltelefont használó kislány (Forrás: Pixabay)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pusztán az, hogy a közelükben van a mobiltelefon, elvonhatja a gyerekek figyelmét, ez pedig az iskolai teljesítményük romlásához vezethet – tárta fel az UNESCO, az ENSZ nevelésügyi, tudományos és kulturális kérdésekkel foglalkozó szervezete egy tavaly közzétett tanulmányban.

A jelentés szerint a számítógépek és a mobiltelefonok által az oktatásban nyújtott előnyök eltűnnek, ha túlzásba viszik a használatukat vagy tanári irányítás nélkül használják őket.

A digitális forradalom mérhetetlen lehetőségeket rejt magában, de ahogyan figyelmeztetések hangzottak el azzal kapcsolatban, hogy miként kell szabályozni a társadalomban, hasonló figyelmet kell fordítani arra is, hogy miként használják az oktatásban

– idézte Audrey Azoulay-t, az UNESCO főigazgatóját az Euronews hírportál.

Európa és a világ egyre több országa látja be a jelentés figyelmeztetésének fontosságát, és tiltja meg a mobiltelefonok használatát az iskolákban. Mint arról beszámoltunk, Franciaországban is született ilyen döntés, ahol egyelőre kísérleti jelleggel, mintegy kétszáz iskolában tiltják meg a mobilhasználatot a 15 év alatti tanulóknak.

Túl nagy jelentőségre tettek szert a mobiltelefonok a gyermekek életében, és sok mindent háttérbe szorítottak – indokolta a lépés szükségességét a Le Figaro francia napilapnak adott interjújában az Emmanuel Macron francia elnök megbízásából a témában készült tudományos jelentés egyik szerzője, Amine Benyamina professzor.

Több európai ország, így Hollandia, Olaszország, Finnország, Svédország, Görögország, Oroszország, Magyarország és Nagy-Britannia is a tiltás útjára lépett. Cipruson szintén felmerült az igény egy hasonló szabályozásra.

Európán kívül Kína, az Egyesült Államok több állama, Új-Zéland és Ausztrália egyik szövetségi állama vezette be a tiltást. Az utóbbi országban a tilalom szövetségi szintre való kiterjesztéséről is szó van.

Borítókép: Mobiltelefont használó kislány (Forrás: Pixabay)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.