Az Egyesült Államok újabb szankciókat jelentett be Iránnal szemben

Irán továbbra is tagadja, hogy ballisztikus rakétákat szállított volna Oroszországnak.

2024. 09. 10. 20:54
US Secretary of State Antony Blinken speaks during a press conference with his British counterpart (not seen) at the Foreign, Commonwealth & Development Office (FCDO) in London on September 10, 2024. Blinken is visiting to speak about ways to rally further behind Ukraine, which is waging a bold offensive into Russian territory as Moscow trudges further on the ground inside Ukraine's east. (Photo by Alberto Pezzali / POOL / AFP)
Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egyesült Államok új szankciókat vezetett be Irán fő légitársasága ellen – jelentette be kedden Antony Blinken amerikai külügyminiszter. Az Iran Air elleni szankciók mellett Washington szankciókat vezetett be a fegyverszállításokban érintett orosz és iráni tisztviselők és vállalatok ellen is. 

Emellett négy olyan hajót is zárolt tulajdonként azonosítottak, amelyek lehetővé teszik, hogy Irán fegyveralkatrészeket és fegyverrendszereket, köztük pilóta nélküli légi járműveket (UAV) és közeli hatótávolságú ballisztikus rakétákat (CRBM) szállítson Oroszországba

– közölte a pénzügyminisztérium keddi sajtóközleményében, írta a CNN. 

Antony Blinken kedden „drámai eszkalációnak” nevezte, hogy Irán rakétákat szállított Moszkvának.

Irán ugyanakkor kedden újfent tagadta, és „csúf propagandának” nevezte azokat a híreket, amelyek szerint ballisztikus rakétákat szállított volna Oroszországnak.

A teheráni külügyminisztérium közleménye szerint az iráni fegyverek szállításáról szóló „hamis és félrevezető” jelentések célja, hogy eltereljék a figyelmet az Egyesült Államok és szövetségesei által „a gázai népirtáshoz nyújtott illegális fegyvertámogatásokról”.

Egyes nyugati országok az emberi jogok védelmezőinek mutatják magukat, és támogatják a nemzetközi egyezmények és szerződések végrehajtását, miközben mindenféle fegyvereket küldenek a cionista rezsim (Izrael) háborús bűneinek támogatására

– fogalmazott az X-en Nászir Kanáni, a tárca szóvivője.

Teherán már korábban is tagadta, hogy ballisztikus rakétákat szállított volna Oroszországnak. Az IRNA iráni hírügynökség hétfői jelentése szerint az Iráni Forradalmi Gárda (IRGC) egyik parancsnoka a pszichológiai hadviselés egyik eszközének nevezte ezeket a híreket, és kijelentette, hogy Irán egyetlen rakétát sem adott Oroszországnak, és nem támogatja az ukrán–orosz konfliktusban részt vevő egyik felet sem.

A brit, a német és a francia kormány kedden szintén azt jelentette be, hogy a három ország azonnali hatállyal törli az Iránnal fennálló kétoldalú légügyi megállapodásait, és külön szankciókat dolgoz ki az iráni nemzeti légitársaság, az Iran Air ellen.

Kijev nem zárja ki a diplomáciai kapcsolatok megszakítását Iránnal

Az ukrán külügyminisztérium minden lehetőséget fontolóra vesz, válaszul arra, hogy Irán ballisztikus rakétákat szállít Oroszországnak, beleértve a diplomáciai kapcsolatok megszakítását is – jelentette ki Heorhij Tihij külügyi szóvivő keddi kijevi sajtótájékoztatóján az MTI tudósítása szerint. 

A tisztségviselő ezt arra a kérdésre válaszolva mondta, amelyben egy újságíró az ukrán külügyminisztérium előző napi kijelentésének tisztázását kérte. Hétfőn a kijevi minisztériumba kérették Irán ukrajnai ügyvivőjét, hogy figyelmeztessék Teheránt: „pusztító és helyrehozhatatlan következményekkel jár” a kétoldalú kapcsolatokra nézve, ha beigazolódnak azok a jelentések, amelyek szerint Irán rövid hatótávolságú ballisztikus rakétákat adott át Oroszországnak. 

Most nem részletezem, mit is értünk pontosan pusztító következmények alatt, hogy ne gyengítsük a diplomáciai pozíciónkat. Azt azonban elmondhatom, hogy minden lehetőség terítéken van

– fogalmazott Tihij hozzátéve: ezek között van a diplomáciai kapcsolatok megszakítása is. 

Ismételten leszögezte, hogy ha megtörtént a ballisztikus rakéták átadása és rögzítik a használatuk tényét, akkor annak következményei lesznek. 

Borítókép: Antony Blinken (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.