Irán több száz ballisztikus rakétát adhat át az oroszoknak

Irán több száz ballisztikus rakétát adhat át az Oroszországi Föderációnak, köztük Fath–360 és Ababil típusokat, írta az RBC-Ukraine. Teherán régebb óta mérlegeli a rakéták átadását.

Forrás: RBC-Ukraine2024. 08. 10. 12:12
Iran's new medium-range ballistic missile
Iráni ballisztikus rakéták Hayber (Hurremshahr-4) néven látható a tesztindítás során a magas rangú katonai tisztviselők részvételével szervezett promóciós program részeként Teheránban, Iránban 2023. május 7-én. Fotó: Iráni Védelmi Minisztérium Forrás: Anadolu/AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ukrán lap a Defense Expressre hivatkozva számolt be a tervezett rakétaátadásról.

Közben több tucat orosz katonát képeznek ki Iránban a Fath–360 ballisztikus rakétarendszer használatára – közölte két európai hírszerzési forrás a Reuters hírügynökséggel.

Iranian Missiles Display Islamic Revolution Anniversary
Iráni rakétákat állítanak ki a nyugat-teheráni Azadi (Szabadság) téren az 1979-es iráni iszlám forradalom 45. évfordulója alkalmából rendezett tüntetésen, 2024. február 11-én (Fotó: AFP)

Az Ababil egy olyan kis méretű rakéta, amelyet szállító- és kilövőkonténerekből indítanak, 8-as csoportokban.

Figyelemre méltó, hogy egészen a közelmúltig nem jelentették nyilvánosan ennek a rakétának a létezését, de az Ababil nevet már használták harci felderítő és csapásmérő drónokra, és a nagy hatótávolságú kamikaze drónokra. A szó egy mitikus madarat jelent.

Egy másik típus, a Fath–360 rakéta létezése csak 2021 végén vált ismertté.

A Fath–360 rakétát közeli célpontok elleni közvetlen használatra tervezték, az Ababilt, a Fateh–110-at pedig a mélyebb célpontok támadására.

Missile And Military UAV Exhibition During Islamic Revolution Victory Anniversary
Egy pap az iráni gyártmányú Simorgh Satellite hordozó mellett sétál el, miközben részt vesz az 1979-es iráni iszlám forradalom győzelmének 45. évfordulója alkalmából rendezett tüntetésen a nyugat-teheráni Azadi (Szabadság) téren 2024. február 11-én (Fotó: NurPhoto/AFP/Morteza Nikoubazl)

A Reuters azt írta, hogy Irán a közeljövőben rövid hatótávolságú, Fath–360-as ballisztikus rakétákat szállíthat az Oroszországi Föderációnak.

Irán jelentősen kibővített két kulcsfontosságú ballisztikusrakéta-gyártó létesítményt egy 2022. októberi megállapodást követően. Az iráni rakétaszállítás már többször szóba került. 2024 februárjában Teherán állítólag mintegy 400 ballisztikus rakétát biztosított az orosz félnek. 2023 novemberében pedig a Fehér Ház is úgy vélte, hogy Teherán mérlegeli az Ababil és a Fateh–110 rakéták átadásának lehetőségeit.

Borítókép: Iráni ballisztikus rakéták a tesztindítás során a magas rangú katonai tisztviselők részvételével szervezett promóciós program részeként Teheránban, Iránban 2023. május 7-én (Fotó: Anadolu/AFP/Iráni védelmi minisztérium)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.