Az online tér veszélyes hatásaitól védené a diákokat Kalifornia

Kalifornia kormányzója, Gavin Newsom pénteken aláírta azt a törvényt, amelynek célja, hogy megvédje a fiatalokat a közösségi médiától való függőségtől. Az új jogszabály 2027-ben lép hatályba, és számos fontos változtatást vár el a technológiai cégektől.

Forrás: The New York Times2024. 09. 23. 17:43
Két középiskolás fiú az osztályteremben egy okostelefont néz
Két középiskolás fiú az osztályteremben egy okostelefont néz Fotó: T2 Images Forrás: Connect Images/AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az új törvény többek között előírja, hogy a kiskorúak közösségimédia-fiókjaiban a posztok alapértelmezés szerint időrendi sorrendben jelenjenek meg, nem pedig algoritmusok által rangsorolva. A törvény megtiltja, hogy a technológiai cégek értesítéseket küldjenek 18 éven aluliaknak tanítási idő alatt hétköznapokon reggel 8 és délután 3 óra között, valamint az éjszakai órákban, éjfél és reggel 6 óra között. Ezek a beállítások csak szülői beleegyezéssel változtathatók meg, írta a The New York Times.

Gavin Newsom kormányzó a lakhatásról és a hajléktalanságról tartott sajtótájékoztatón felszólal az új jogszabályokkal kapcsolatosan
Gavin Newsom kormányzó a lakhatásról és a hajléktalanságról tartott sajtótájékoztatón felszólal az új jogszabályokkal kapcsolatosan Fotó: Anadolu/AFP/Tayfun Coskun

Newsom, aki maga is négy iskoláskorú gyermeket nevel, úgy fogalmazott:

Minden szülő tudja, milyen károkat okozhat a közösségimédia-függőség a gyerekek életében – az emberi kapcsolatoktól való elszigetelődést, stresszt és szorongást.

A törvény egy nagyobb országos kampány része, amely a mobiltelefonok és a közösségi média használatának hatásait próbálja szabályozni a fiatalok körében. Az elmúlt években több amerikai állam is bevezetett hasonló korlátozásokat. Legalább nyolc állam – köztük Florida és Indiana – is most szigorította a mobiltelefonok használatát az iskolákban.

A technológiai vállalatok, köztük a Meta (a Facebook és Instagram anyavállalata) és a TikTok is tiltakoztak a szabályozások ellen, mondván, hogy ezek sértik az alkotmányos jogaikat, és arra kényszerítik őket, hogy több személyes adatot gyűjtsenek a felhasználókról, hogy ezek alapján határozzák meg a korukat.

Illusztráció a Meta platformról
Illusztráció Fotó:  NurPhoto/AFP/Jakub Porzycki

Az Amerikai Polgári Szabadságjogok Uniója (ACLU) és több LMBTQ érdekvédő csoport is kifogásolta a törvényt, attól tartva, hogy a szülői beleegyezés követelménye korlátozhatja a fiatalok jogosultságát az identitásukat támogató online közösségek felé. A törvény egyik támogatója, Nancy Skinner szenátor szerint a szabályozás nem akadályozza meg a fiatalokat abban, hogy megtalálják ezeket a közösségeket. Skinner szerint a törvény célja, hogy megvédje a gyerekeket a közösségi médiában található káros és szenzációhajhász tartalmaktól.

A törvény egy átfogó lépés annak érdekében, hogy biztonságosabb és egészségesebb online környezetet biztosítanak a gyerekek számára Kaliforniában, de úgy tűnik, a jövőben jogi kihívásokkal kell majd szembenéznie.

Borítókép: Két középiskolás fiú az osztályteremben egy okostelefont néz (Fotó: Connect Images/AFP/T2 Images) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.