Geert Wilders is részt vesz a Matteo Salvini meghirdette találkozón október 6-án

Geert Wilders, a holland Szabadságpárt vezetője is részt vesz az olasz Liga párt október 6-i találkozóján – jelentette be Matteo Salvini, a Liga vezetője hétfőn, aki korábban Orbán Viktor jelenlétét is megerősítette.

2024. 09. 23. 13:49
Geert Wilders, a PVV vezetője a hágai általános politikai konzultációk első napján, 2024. szeptember 18-án
Geert Wilders, a PVV vezetője a hágai általános politikai konzultációk első napján, 2024. szeptember 18-án Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Matteo Salvini a közösségi oldalain jelentette be, hogy Geert Wilders is felszólal a Liga párteseményén.

Nagyon örülök, hogy részt vehetek és felszólalhatok a Liga Pontidában tartott gyűlésén október 6-án, vasárnap, kedves barátaimmal és szövetségeseimmel, Matteo Salvinivel és Orbán Viktorral

 – jelent meg Geert Wilders üzenete Salvini és pártja oldalain. A Liga vezetője hozzátette: az eseményt a szabadságnak, a biztonságnak és az igazságnak szentelik, emelt fővel, félelem nélkül. 

Matteo Salvini vasárnap Orbán Viktorral közös videofelvételt közölt, amellyel bejelentették a magyar miniszterelnök részvételét. A Matteo Salvini vezette Liga, a Geert Wilders irányította Szabadságpárt és az Orbán Viktor vezette Fidesz júliustól egy közös európai parlamenti család tagja, amely a Patrióták Európáért nevet kapta. 

Matteo Salvini azt követően szólította szövetségeseit a Liga október 6-i találkozójára, hogy a szicíliai Palermo ügyészsége hat év börtönt kért rá az Open Arms spanyol civil hajó 2019-es feltartóztatásáért. 

Nem követtem el bűncselekményt, egyetlen bűnöm, hogy Olaszország határait és az olaszok biztonságát védtem

– hangoztatta Salvini, aki öt évvel ezelőtt belügyminiszterként megszigorította a Földközi-tengeren aktív, nem kormányzati szervezetek olaszországi kikötésének feltételeit. Pontida a lombardiai Bergamo közelében található. A valamivel több mint háromezer lakosú város a Liga jelképes szülőhelyének számít. A lombardiai városok itt alapították meg a Lombard Ligát, és felesküdtek 1167-ben a II. Frigyes német-római császár elleni harcra. A mai Liga elődpártja, az Északi Liga vezetője, Umberto Bossi 1990-ben Pontidából indította el az akkor még kizárólag az észak-olaszországi autonómiáért küzdő pártot. Azóta a Liga majdnem minden évben a Pontidához tartozó mezőkön tartja nagygyűlését a párt vezetőinek és szavazótáborának részvételével. Ez lesz a Liga 36. pontidai találkozója.

 

Borítókép: Geert Wilders, a PVV vezetője a hágai általános politikai konzultációk első napján, 2024. szeptember 18-án (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.