Több ezer euróért csempészték a migránsokat, lebuktak

A bolgár hatóságok felszámoltak egy bűnszervezetet, amely embereket csempészett Törökországból Bulgárián és Szerbián keresztül Nyugat-Európa felé, a művelet folyamán nyolc embert tartóztattak le – közölte pénteken az Európai Unió rendőrségi együttműködési szervezete, az Europol, amely segítséget nyújtott az akcióban.

Forrás: MTI2024. 09. 20. 17:11
Illusztráció
Illusztráció Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A görög és román hatóságok bevonásával zajló nyomozást a Bulgáriát tranzitországként használó embercsempész hálózatok felderítésére létrehozott operatív munkacsoport keretében végezték. A csütörtöki akció során a hatóságok 11 házkutatást tartottak, és nagy összegű készpénzt, valamint iratokat foglaltak le. 

Migránsok
Több ezer migráns a határon (Fotó: Anadolu via AFP)


A bűnszervezet vezetői – akik túlnyomórészt szíriai állampolgárok – koordinálták az embercsempészetet, miközben kapcsolatot tartottak fenn a törökországi és görögországi, valamint a csempészútvonal mentén fekvő más országokban működő bűnszervezetekkel. 
Az embercsempészek a hawala informális pénzátutalási rendszert használták, vagyis a migránsoknak a zöldhatárra induláskor letétbe kellett helyezniük 3000-5000 eurót a kijelölt isztambuli irodákban, amelynek részleteihez az egyes állomások elérése után férhettek hozzá a bűnszövetkezet megbízottai. 
A gyanúsítottak átszállították az illegális bevándorlókat a török–bolgár határról a Szófia környéki szálláshelyekre, majd továbbszállították őket a szerb határra. Az embercsempész hálózat a gyanú szerint több mint hétszáz ember Nyugat-Európába jutását segítette elő.

Borítókép: Migránsok a határon (illusztráció) (fotó: AFP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.