Ukrajna katonailag egyre gyengébb egy német tábornok szerint

A Bundeswehr korábbi magas rangú tábornoka elemzése szerint Ukrajna katonailag egyre gyengül, mivel az orosz hadsereg, ha lassan is, de megállíthatatlanul nyomul előre, különösen a Donbász irányába. A nyugati támogatás ellenére Ukrajna helyzete kritikus, és a folytatódó segítségnyújtás ellenére is fennáll egy katasztrofális katonai vereség lehetősége.

Forrás: NOZ2024. 09. 15. 11:42
A „Da Vinci Farkasok” ukrán zászlóalj orvosai ellátnak egy sebesült ukrán katonát a frontvonalon, miután egy gránát eltalálta
A „Da Vinci Farkasok” ukrán zászlóalj orvosai ellátnak egy sebesült ukrán katonát a frontvonalon, miután egy gránát eltalálta Fotó: Anadolu via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kelet-európai konfliktus az egész világot megosztja: vajon Oroszország kerekedik felül, vagy Ukrajna képes lesz ellenállni? Az egykori magas rangú NATO-tábornok, Harald Kujat Michael Clasen műsorvezetővel beszélgetett a helyzet súlyosságáról és a lehetséges kimenetelekről.

Ukrajna helyzete aggasztó

Kujat úgy véli, hogy Ukrajna katonailag egyre gyengül. Az orosz offenzíva, bár lassan, de feltartóztathatatlanul halad, fő célpontként pedig a Donbászt jelölte meg. „Ukrajna tudja, hogy ezt már nem lehet elkerülni” – mondta a tábornok.

Elemzése szerint a nyugati támogatás ellenére a háború kezdete óta Ukrajna napról napra gyengébb helyzetbe kerül. Amíg a NATO és az EU támogatásának megújítása is folyamatos, a helyzet tovább romlik, ami végső soron Ukrajna katonai vereségéhez vezethet. Amióta Ukrajnát megtámadták, önvédelmét a nemzetközi jog indokolta . „Ukrajna támogatása is teljesen legitim” – hangsúlyozta Kujat. Ez azonban nem jelenti azt, hogy az ukrán népnek az az érdeke, hogy a jelenleg is zajló konfliktus katonai megoldását szorgalmazza.

A tábornok kiemelte, hogy a tartós békéhez tárgyalásokra van szükség. Ennek elmaradása katasztrofális politikai és gazdasági következményekkel járhat Európa és az USA számára.

Egyik fél sem győzhet?

Kujat szerint a győzelem kérdése voltaképpen politikai célok elérésében mérhető, amit egyik fél sem teljesíthet teljes mértékben. Oroszország nem érheti el a kívánt pufferzónát, mivel a NATO tovább bővült Finnország és Svédország csatlakozásával. Az Egyesült Államok stratégiai versenytársa pedig Kína marad. Ukrajna pedig egyre nehezebb helyzetbe kerül.

Kujat figyelmeztetése

A nyugalmazott NATO-tábornok határozottan azt tanácsolja, hogy ne szállítsanak nagy hatótávolságú nyugati fegyvereket Ukrajnának, és ne engedélyezzék, hogy azokkal Oroszország mélyebb területeit támadják. Azt mondta: 

Ha most nagy hatótávolságú fegyvereket szállítanak, akkor Ukrajna képessége megnő, hogy megtámadja azokat a célpontokat, amelyek létfontosságúak Oroszország számára – és ezzel a háború kiterjesztésének kockázata is nagyobb lesz. Ezért csak óva inteni lehet ettől.

Európa képtelen szankciós politikája

Kujat elemzése szerint a nyugati szankciók céljai nem valósultak meg. A konfliktus nemhogy csökkent volna, hanem tovább eszkalálódott, miközben Oroszország gazdasága egyre növekszik, s vele együtt Európa, különösen Németország gazdasági helyzete romlik.

Elmaradt béketárgyalások lehetőségei

Harald Kujat úgy véli, hogy a béketárgyalások újraélesztése elengedhetetlen, és emlékeztetett az isztambuli tárgyalásokra, valamint Kína jelenlegi erőfeszítéseire. Szerinte ez lenne a járható út egy diplomáciai megoldás felé, ami Putyin állítása szerint továbbra is elérhető lehetőség.

Borítókép: A „Da Vinci Farkasok” ukrán zászlóalj orvosai ellátnak egy sebesült ukrán katonát a frontvonalon, miután egy gránát eltalálta (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.