Kínai hackerek törhették fel Trump, Vance és Harris hívásait

Az FBI vizsgálatot indított Kína állítólagos hekkelése miatt, miután jelentések szerint Donald Trump és J.D. Vance telefonhívásait lehallgathatták.

2024. 10. 26. 19:34
Trump telefonál golfozás közben.
Trump telefonál golfozás közben. Fotó: Getty Images via AFP Forrás: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kínai hackerek vették célba az Egyesült Államok republikánus elnökjelöltje és alelnökjelöltje által használt mobiltelefonokat, valamint a demokrata jelölt, Kamala Harris kampányához kapcsolódó személyeket – közölte a The New York Times.

A hatóságok jelenleg azon dolgoznak, hogy megállapítsák, milyen információk szivárogtak ki.

Az FBI és a Kiberbiztonsági és Infrastruktúra-biztonsági Ügynökség (CISA) közleményt adott ki, amely szerint a kormány vizsgálja a Kínai Népköztársasághoz kapcsolódó szereplők jogosulatlan hozzáférését az ország távközlési infrastruktúrájához.

Az Egyesült Államok kormányának ügynökségei együttműködnek a fenyegetés agresszív csökkentése érdekében, és iparági partnereinkkel együttműködve erősítik a kibervédelmet a kereskedelmi kommunikációs szektorban

– adta közre két említett ügynökség.

Abból lett hatalmas botrány, hogy kiderült, a CIA is élt hasonló eszközökkel korábban. A dán titkosszolgálat közreműködésével az amerikaiak kémkedtek Angela Merkel után 2012 és 2014 között.

A német külügyminisztert, Frank-Walter Steinmeiert és Peer Steinbrücköt, az akkori ellenzék vezetőjét is lehallgatták. A hírek már 2013-ban napvilágot láttak Edward Snowden szivárogtatásainak köszönhetően, de az amerikaiak tagadták a konkrét megfigyeléseket.

Az NSA, az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség dán internetkábelekhez csatlakozva férhetett hozzá prominens személyek telefonbeszélgetéseihez és üzeneteihez. Trine Bramsen dán védelmi miniszter hangsúlyozta, hogy a szövetségesek lehallgatása elképzelhetetlen. Snowden a botrány után Biden elnököt vádolta meg a megfigyelésekben való részvétellel.

Személy szerint botrányosnak tartom a dolgot – mondta a német sajtónak az ügyben Peer Steinbrück, a német szociáldemokraták korábbi kancellárjelöltje, akit szintén lehallgattak. Elmondta, az rendjén van, hogy szükség van hatékonyan együttműködő nyugati titkosszolgálatokra, majd kifejtette, a dánok a jelek szerint a saját útjukat járták, amikor szövetségeseik ellen kémkedtek. De nem csak a német vezetést figyelte meg az amerikai titkosszolgálat. Franciaország három előző államfőjének a telefonhívásait is lehallgatták. A párizsi kormány elfogadhatatlannak nevezte az esetet. 

Nem nevezték meg az incidens célpontjait, de a Verizon közölte, hogy tudomása van egy kísérletről, amely állítólag az amerikai távközlési vállalatokat célozta meg és hírszerzési információk gyűjtésére irányult. Trump kampányát az év elején már érte támadás. Az Egyesült Államok igazságügyi minisztériuma vádat emelt az iráni Forradalmi Gárda három tagja ellen, akiket azzal vádolnak, hogy megpróbálták befolyásolni a választásokat.

Ezzel szemben az amerikai hírszerzés tisztviselői úgy vélik, hogy Kína semleges álláspontot képvisel.

Borítókép: Donald Trump telefonál golfozás közben (Fotó: AFP)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.