Komoly vízhiány fenyegeti az Egyesült Királyságot

Az Egyesült Királyság történetének legnagyobb vízügyi reformja kezdődik annak érdekében, hogy elhárítsák a közeljövőben fenyegető vízhiányt. Steve Reed környezetvédelmi miniszter arra figyelmeztetett, hogy amennyiben nem történnek meg a szükséges infrastrukturális beruházások, a 2030-as évekre az ország számos régiója komoly vízellátási problémákkal nézhet szembe.

2024. 10. 24. 16:09
Óriási a vízhiány az Egyesült Királyságban
Óriási a vízhiány az Egyesült Királyságban Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A brit kormány új vízügyi reformterve rávilágít az ország előtt álló súlyos kihívásokra, melyek sürgető cselekvést igényelnek az elkövetkező évtizedben. Steve Reed környezetvédelmi miniszter kijelentette: az elhasználódott infrastruktúra és az egyre növekvő vízigény közötti szakadék komoly gazdasági és társadalmi következményekkel járhat. Az ország vízi infrastruktúrájának jelentős fejlesztésére van szükség, hogy elkerüljék a súlyos vízhiányokat.

Steve Reed az LBC-nek adott interjújában hangsúlyozta, hogy a vízellátás hiányosságai már most is akadályozzák a gazdasági növekedést, különös tekintettel az építkezésekre.

Például Cambridge-ben nincs elég tiszta víz, míg Oxfordban a szennyvízrendszerek hiánya akadályozza az új házak építését

– magyarázta. Kiemelte, hogy megfelelő intézkedések nélkül a 2030-as évek közepére a víz iránti kereslet meghaladhatja a kínálatot, ami már most is tapasztalható néhány földközi-tengeri országban.

Rengeteg folyó került kiszáradásközeli állapotba az Egyesült Királyságban, óirási a vízhiány
Rengeteg folyó került kiszáradásközeli állapotba az Egyesült Királyságban, óirási a vízhiány  (Fotó: Science Photo Library via AFP)

A vízügyi reform célja, hogy az iparág képes legyen magához vonzani a szükséges magánberuházásokat az infrastruktúra fejlesztésére. Kilenc új víztározó, új vezetékek és vízvisszaforgató üzemek építése is tervben van Angliában. Az ezek finanszírozásáért felelős vízügyi vállalatok azonban várhatóan jelentős áremelést hajtanak majd végre, így a végén a fogyasztókon csapódik le az egész ügy. Van olyan régió, ahol akár 84 százalékos áremelésre lehet számítani.

A kritikusok szerint az iparág nem fektetett be elegendőt a privatizáció óta eltelt időszakban, ezért nem lenne tisztességes a fogyasztókkal megfizettetni az új fejlesztések költségeit. Ráadásul a vízügyi szektor gyakori szennyvíz-kibocsátási gyakorlatai és a vezetők magas juttatásai miatt is élesen bírálják a szektort.

A jelenlegi szabályozási rendszer hatékonyságára vonatkozó kérdések is napirendre kerültek. A Sir Jon Cunliffe vezetésével induló felülvizsgálat során mérlegelhetik az Ofwat és egyéb szabályozó szervek átalakítását is, hogy biztosítsák a szükséges magánszektorbeli beruházásokat 2030-tól kezdődően.

A vízügyi reform sikerének kulcsa, hogy a szabályozók és a vízügyi vállalatok összefogjanak, és olyan változásokat hajtsanak végre, melyek visszaszerzik a fogyasztók bizalmát. Az Ofwat vezetője, David Black jelezte, hogy készek támogatni a rekordszintű beruházásokat, azonban ehhez szükség van arra, hogy a vízügyi vállalatok kultúrájukban és teljesítményükben is jelentős változásokat eszközöljenek.

Borítókép: 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.