Legyőzte a valóság a migrációpárti érvelést

Elismerte a nyitott határok egyik szószólója, a libertariánus Cato Intézet, hogy J. D. Vance ohiói szenátornak, a Republikánus Párt alelnökjelöltjének igaza volt, amikor arról beszélt, hogy a bevándorlás növeli az amerikaiak lakhatási költségeit.

Forrás: Origo2024. 10. 03. 10:28
J. D. Vance ohiói szenátor, a Republikánus Párt alelnökjelöltje a televíziós vita során
J. D. Vance ohiói szenátor, a Republikánus Párt alelnökjelöltje a televíziós vita során Fotó: Anadolu via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Igazat adott J. D. Vance ohiói szenátornak, a Republikánus Párt alelnökjelöltjének a nyitott határok egyik szószólója, a libertariánus Cato Intézet – számol be róla a Breitbart amerikai hírportálra hivatkozva az Origó. A szervezet igazolta, hogy a szakértője, Alex Nowrasteh egy cikkben elismerte, hogy Vance helyesen állította, hogy az illegális migráció felhajtja a lakásárakat.

A kereslet és kínálat találkozása határozza meg az árakat, és a bevándorlók által generált megnövekedett kereslet valóban áremelkedéshez vezet – hangsúlyozta Nowrasteh.

Az alelnökjelöltek televíziós vitája során Vance kijelentette: „Nem akarjuk a bevándorlókat hibáztatni a magasabb lakásárakért, de Kamala Harrist igen, amiért milliónyi illegális bevándorlót engedett be az országba, ami valóban felhajtja az árakat.” A szenátor szerint 25 millió illegális bevándorló verseng az amerikaiakkal a szűkös lakáskínálatért, ami jelentősen hozzájárul az áremelkedéshez.

A cikk példaként említi Springfield városát, ahol a haiti bevándorlók beáramlása nyomán jelentősen emelkedtek a lakásárak. 2019 augusztusa és 2024 augusztusa között a családi házak átlagos eladási ára 101 százalékkal nőtt, szemben az országos 46 százalékos növekedéssel.

A helyiek arra panaszkodnak, hogy a szövetségi támogatásokban részesülő haiti bevándorlók miatt egyre nehezebb megfizethető árú otthont találniuk. Arra is volt már példa, hogy a tulajdonosok kidobták az amerikai bérlőket, hogy magasabb áron kiadhassák az ingatlant a haiti migránsoknak.

A Cato Intézet cikke idézi Steven Camarotát, a Bevándorlási Tanulmányok Központjának kutatási igazgatóját is, aki egy kongresszusi meghallgatáson elmondta, hogy elemzése szerint „egy városi terület népességében a közelmúltbeli bevándorlók arányának öt százalékpontos növekedése átlagosan 12 százalékkal emeli a helyi háztartások bérleti díjait a jövedelmükhöz viszonyítva.”

Camarota kiemelte, hogy a magas szintű bevándorlás különösen a bérleti díjakat növeli, hozzátéve, hogy „a népszámlálási hivatal jelentése szerint 2023-ban volt messze a legnagyobb bérleti díj növekedés az elmúlt évtizedben.”

Borítókép: J. D. Vance ohiói szenátor, a Republikánus Párt alelnökjelöltje a televíziós vita során (Fotó: Anadolu via AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.