Perzsia kardja – az iráni hadsereg a szankciók árnyékában

Az iráni hadsereg egy évezredes katonai hagyomány modern megtestesítője, ami ma is jelentős szereplő a Közel-Kelet geopolitikai sakktábláján. Bár nemzetközi szankciók sújtják és technológiai kihívásokkal küzd, innovatív megoldásaival és aszimmetrikus hadviselési tapasztalataival mégis komoly tényező marad a régióban. De vajon mennyire felkészült ez a hadsereg a XXI. század konfliktusaira? Elemzésünkben feltárjuk az iráni fegyveres erők múltját, jelenét, képességeit és korlátait.

2024. 10. 25. 20:38
Irán katonai ereje jelentős szerepet játszik a Közel-Keleten
Irán katonai ereje jelentős szerepet játszik a Közel-Keleten Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az iráni hadsereg – az izraeli mellett – a közel-keleti térség egyik legjelentősebb katonai ereje, amely hosszú és viharos történelmet hordoz magával. Az 1979-es iszlám forradalom után a hadsereg jelentős átalakuláson ment keresztül, és ma már szorosan összefonódik az ország politikai vezetésével.

Irán ellenségeinek számba kell venniük az Iráni Forradalmi Gárdát is, amely külön katonai szervezetként működik, és gyakran verseng a hagyományos hadsereggel a befolyásért és az erőforrásokért. A hadsereg fő ágai közé tartozik a szárazföldi haderő, a légierő, a haditengerészet és a légvédelmi erők.

 

 

Az ország katonai stratégiája elsősorban az elrettentésre és a regionális befolyás kiterjesztésére összpontosít. Az iráni hadsereg eszközparkja vegyes képet mutat: részben nyugati, részben szovjet és orosz eredetű fegyverzettel rendelkezik, amelyeket hazai fejlesztésű eszközökkel egészítenek ki. Az ország számos saját fejlesztésű rakétával, drónnal és más high-tech fegyverrendszerrel büszkélkedhet, amelyek közül néhányat már harci körülmények között is teszteltek.

Az iráni hadsereg egyik fő erőssége az aszimmetrikus hadviselésben való jártasság, különösen a Perzsa-öböl térségében. Az ország jelentős tapasztalatokkal rendelkezik a gerilla hadviselés és a proxyháborúk terén, amit olyan konfliktusokban kamatoztatott, mint a szíriai polgárháború vagy a jemeni konfliktus.

Egyik legfőbb gyengesége ugyanakkor a modern, csúcstechnológiás fegyverrendszerek hiánya, különösen a légierő területén. Az évtizedes nemzetközi szankciók jelentősen megnehezítették az ország számára a modern haditechnika beszerzését és fejlesztését.

Irán rakétaprogramja különösen figyelemre méltó, az ország jelentős ballisztikus és cirkáló rakéta arzenállal rendelkezik, amely potenciális fenyegetést jelent a régió más országaira nézve. Az alábbi grafika azt mutatja, hogy a ballisztikus rakéták meddig érnek el.

 

Az iráni hadsereg emellett nagy hangsúlyt fektet a kiberhadviselési képességek fejlesztésére is, míg a haditengerészet elsősorban a Perzsa-öböl ellenőrzésére összpontosít, és jelentős tapasztalatokkal rendelkezik a kis hajókkal végrehajtott gyors támadásokban és a tengeri aknák telepítésében. A hadsereg légvédelmi rendszere vegyesen tartalmaz régebbi szovjet és újabb, hazai fejlesztésű eszközöket.

Az iráni hadsereg egyik legnagyobb kihívása a modern technológia és a megfelelő alkatrészellátás biztosítása a nemzetközi szankciók közepette. Az ország gyakran kénytelen saját megoldásokat kifejleszteni vagy a feketepiacon beszerezni a szükséges eszközöket.

 

Katonai csoportok támogatása

Az iráni támogatású katonai milíciák jelentős szerepet játszanak a Közel-Keleten. Irán számos fegyveres csoportot támogat a régióban, amelyek gyakran az ország érdekeit képviselik és proxy erőként működnek. Vagyis, Irán számára ezek a milíciák lehetővé teszik, hogy közvetett módon avatkozzon be regionális konfliktusokba és terjessze befolyását a Közel-Keleten.

Elképesztő erőt képvisel az iráni hadsereg
Elképesztő erőt képvisel az iráni hadsereg (Fotó: NurPhoto via AFP)

A Hezbollah, a libanoni síita szervezet talán a legismertebb és legerősebb iráni támogatású milícia. A húszi lázadók a jemeni polgárháborúban harcoló síita csoport, amely Irántól kap támogatást fegyverek és tanácsadás formájában. A Hasd al-Shaabi (Népi Mobilizációs Erők) az iraki síita milíciák koalíciója, amely jelentős szerepet játszott az Iszlám Állam elleni harcban. A Hamász és Palesztin Iszlám Dzsihád bár szunnita csoportok, Irán támogatja őket Izrael-ellenes tevékenységükben. Irán emellett számos síita milíciát támogat a szíriai polgárháborúban, beleértve afgán és pakisztáni harcosokat is. A Badr Szervezet egy iraki síita politikai párt és milícia, amely szoros kapcsolatokat ápol Iránnal.

Borítókép: Irán katonai ereje jelentős szerepet játszik a Közel-Keleten (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.