Tovább nő a feszültség Izrael súlyos csapást mért Iránra

Egy magas rangú amerikai tisztviselő megerősítette, hogy az Egyesült Államok nem vett részt a légicsapásokban Iránban, azonban együttműködött az izraeli kormánnyal egy alacsony kockázatú támadás megvalósítása érdekében, amely elkerülte a civil áldozatokat.

2024. 10. 26. 7:38
A vezérkari főnök, Herzi Halevi altábornagy az Izraeli Légierő földalatti parancsnoki központjából, a Rabin táborban (Kirja) lévő parancsnoki központból irányítja az Irán elleni csapást az Izraeli Légierő parancsnokával, Tomer Bar vezérőrnaggyal.
A vezérkari főnök, Herzi Halevi altábornagy az Izraeli Légierő földalatti parancsnoki központjából, a Rabin táborban (Kirja) lévő parancsnoki központból irányítja az Irán elleni csapást az Izraeli Légierő parancsnokával, Tomer Bar vezérőrnaggyal. Fotó: IDF
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A katonaság az akciót kiterjedtnek és precíznek nevezte, valamint közölték, hogy katonai célpontok ellen irányult. Az akció arányos önvédelmi válaszként szolgált, célja pedig a jövőbeli támadások elrettentése és Irán támadási képességei csökkentése volt.

Tisztviselők hangsúlyozták, hogy az Egyesült Államok az akciót az Izrael és Irán közötti tűzharc lezárásának tekinti, utalva az áprilisi hasonló eseményekre.

Az izraeli kormány sajtóirodája által kiadott felvételen Benjamin Netanjahu miniszterelnök egy megbeszélésen vesz részt a védelmi minisztérium parancsnoki központjában Tel-Avivban 2024. október 26-án, miközben Izrael „precíz csapásokat” hajt végre iráni katonai célpontok ellen.
Benjamin Netanjahu miniszterelnök egy megbeszélésen vesz részt a védelmi minisztérium parancsnoki központjában Tel-Avivban 2024. október 26-án, miközben Izrael precíz csapásokat hajt végre iráni katonai célpontok ellen (Fotó: AFP)

Benjamin Netanjahu miniszterelnök és Yoav Gallant védelmi miniszter az Irán elleni hadműveletet a Kiryából, az Izraeli Védelmi Erők tel-avivi katonai főhadiszállásából irányították tudatta a CNN az izraeli hadseregre hivatkozva. Hozzájuk csatlakozott Izrael vezérkari főnökének helyettese, a védelmi minisztérium főigazgatója és további magas rangú tisztviselők is. 

Irán a támadás kapcsán közzétette, hogy légvédelmi rendszere sikeresen követte és elhárította Izrael agresszióját, bár néhány helyszínen korlátozott károk keletkeztek. Az iráni légvédelem szerint 

Izrael katonai központokat támadott meg Teherán, Huzisztán és Ilam tartományokban.

Az izraeli hadsereg szombaton közölte, hogy befejezte Irán elleni légi támadását, amely során rakétagyártó létesítményeket, föld-levegő rakéta rendszereket ért. A hadsereg közleményben hangsúlyozta, hogy a csapások hírszerzési adatokon alapultak, és azokat a létesítményeket célozták meg, amelyek az utóbbi évben Izrael állama ellen indított rakéták előállítására szolgáltak.

Korábban Irán kifejtette, hogy amennyiben az izraeli válaszcsapás nem lesz arányos, ezer ballisztikus rakétával támadják meg a zsidó államot.

Irán megkezdte az ország repülőjáratainak újraindítását a légicsapások után, jelentette be az Agence France-Presse, az ország légügyi hatósága.

A képen a Flightradar24 weboldal egyik oldala látható, amely 2024. október 26-án, kora reggel készült Nicosiában, és az Irán légterét körülvevő kereskedelmi járatokat mutatja. Irán október 26-án további értesítésig felfüggesztette az összes légi járatot - közölte a légügyi hatóság, miután Izrael bejelentette, hogy csapásokat hajt végre az országban.
A képen a Flightradar24 weboldal egyik oldala látható, amely 2024. október 26-án, kora reggel készült Nicosiában, és az Irán légterét körülvevő kereskedelmi járatokat mutatja. Irán október 26-án további értesítésig felfüggesztette az összes légi járatot – közölte a légügyi hatóság, miután Izrael bejelentette, hogy csapásokat hajt végre az országban (Fotó: AFP)

Irak biztonsági aggályokra hivatkozva lezárta légterét – áll a polgári légiközlekedési hatóság által kiadott hivatalos közleményben. A közlemény szerint a lezárás helyi idő szerint szombaton délelőtt 11:00-kor jár le.

Kamala Harris alelnököt tájékoztatták Izrael Irán elleni megtorló csapásairól – közölte korábban a CNN a Fehér Házra hivatkozva.

„Az alelnököt tájékoztatták arról, hogy Izrael célzott csapásokat mér katonai célpontok ellen Iránban. Szorosan nyomon követi a fejleményeket, és folyamatosan frissíteni fogja” – mondta a Fehér Ház egyik tisztviselője a CNN szerint. Harris péntek este Houstonban egy kampányrendezvényen volt, a hírt még színpadra lépése előtt kapta.


Borítókép: A vezérkari főnök, Herzi Halevi altábornagy az Izraeli Légierő földalatti parancsnoki központjából, a Rabin táborban (Kirja) lévő parancsnoki központból irányítja az Irán elleni csapást az Izraeli Légierő parancsnokával, Tomer Bar vezérőrnaggyal (Fotó: IDF)

A videóban a hadsereg főnöke, Herzi Halevi altábornagy és az Izraeli Légierő parancsnoka, Tomer Bar vezérőrnagy látható, amint az Izraeli Légierő földalatti parancsnoki központjában, a Rabin táborban (a Kiryában) az irán elleni csapást irányítják.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.