Ursula von der Leyen bírálta a nyugat-balkáni demokráciák destabilizálására irányuló orosz „hibrid háborút”

Az Európai Bizottság elnöke szombaton Pristinában bírálta a nyugat-balkáni demokráciák destabilizálására irányuló orosz „hibrid támadást”, és leszögezte, hogy az Európai Unió naponta harcol a dezinformáció leleplezéséért az egész térség érdekében.

2024. 10. 26. 20:44
Ursula Von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke találkozóra érkezik a koszovói elnökkel Pristinában 2024. október 26-án.
Ursula Von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke találkozóra érkezik a koszovói elnökkel Pristinában 2024. október 26-án. Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Itt valóban egy hibrid háborúval állunk szemben, amelyet Oroszország folytat a demokráciák ellen. Az igazság, az átláthatóság és nagyon világos üzetenek segítségével azonban képesek vagyunk szembeszegülni” – mondta Ursula von der Leyen a koszovói fővárosban, Pristinában tartott sajtótájékoztatóján.

Az Európai Bizottság elnöke dicsérte szombaton Pristinában Koszovó gazdasági fejlődését, és bejelentette, hogy Koszovó feltehetően még az idén 60 millió eurós támogatást kap az országnak szánt 880 milliós Növekedési terv keretéből.

A támogatás célja a tagjelölt országok belépésének felgyorsítása a szükséges reformok megvalósításával. A 6 milliárd euró összértékű támogatás idéntől 2027-ig lesz érvényben.

Von der Leyen nyugat-balkáni körútja során érkezett Koszovóba, Montenegró előtti utolsó állomására. Pristinában tárgyalt Vjosa Osmani államfővel és Albin Kurti miniszterelnökkel.

Borítókép: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke találkozóra érkezik a koszovói elnökkel Pristinában 2024. október 26-án (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.