A bagdadi polgármester karantént követel az iraki fővárosban

Mohammed Dzsaber al-Ata bagdadi polgármester csütörtökön hivatalos kérelemmel fordult az iraki kormányhoz, hogy vezessen be kéthetes szigorú kijárási korlátozást a fővárosban tomboló koronavírus-járvány megfékezése érdekében – közölte az INA iraki hírügynökség.

Forrás: MTI2020. 05. 21. 17:14
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ata elmondta, hogy a hadsereg főparancsnokságától is segítséget kértek az intézkedés éjszakai betartatása végett.

„Bagdadban nem maradt kerület, ahol ne bukkant volna fel a koronavírus” – fogalmazott a polgármester. Mint mondta, a városban sokan fittyet hánynak a korlátozásokra és a tömegrendezvények megtartásának tilalmára, ami a járvány gyors terjedéséhez vezet.

Egyben aggodalmát fejezte ki, hogy az egészségügyi intézmények nem fognak tudni megbirkózni a betegek áradatával, ha nem vezetik be a lehető legszigorúbb karanténszabályokat a közelgő napokban. Május 24-én tartják ugyanis a ramadán végét jelző íd al-fitr (a böjt megtörésének) ünnepét, amelyen hagyományosan közös lakomára gyűlnek össze a család és barátok.

A 38 milliós Irakban eddig 3724 fertőzöttet azonosítottak, akik közül 134-en hunytak el a kórban.

Hasszán al-Tamimi egészségügyi miniszter hétfőn bejelentette, hogy szerdától a koronavírus-járvány miatt kijárási korlátozást vezetnek be a főváros egyes kerületeiben, mert az utóbbi hetekben, miután a ramadánra, az iszlám böjti hónapra tekintettel lazítottak a korlátozásokon, megnövekedett a fertőzöttek száma. Az érintett városrészek Bagdad sűrűn lakott, elszegényedett peremkerületei, mint Szadrváros, Habibíja, Hurríja, Sula, Ameria és Kamalia.

A bagdadi polgármester most viszont az egész városra kiterjedő kijárási korlátozást követel Musztafa al-Kádimi új iraki kormányfő kabinetjétől, amelyet alig két hete iktattak be egy csaknem féléves kormányalakítási patthelyzetet követően. A kormány kiemelt feladatként kezeli a járványt, illetve a pandémia és az olajárak összeomlása nyomán jelentkező súlyos gazdasági helyzet orvoslását.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.