A CSU-t zavarja, hogy Weber a margóra került

Markus Ferber befolyásos CSU-politikus szerint túlzás, hogy az EU állam- és kormányfői akarják megmondani, ki legyen az EP elnöke, illetve hogy a választási vesztesekből győztesek lesznek.

2019. 07. 02. 14:15
Exploratory talks about forming a new coalition government in Berlin
Csúcspozíciót kaphat a Brüsszelben született védelmi miniszter Fotó: REUTERS/Axel Schmidt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A CDU/CSU német keresztény uniópártokon – Európa legfontosabb pártszövetségén – belül tegnapra főleg a bajor CSU-n belül keltett megütközést az oszakai megállapodás, amelynek részeként Angela Merkel német kancellár megegyezett Párizzsal és az európai szocia­listákkal, hogy Manfred Weber CSU-politikus és néppárti választási csúcsjelölt helyett a holland szocialista Frans Timmermans kerüljön az Európai Bizottság élére. E terv szerint Webernek a jóval kevésbé fajsúlyos európai parlamenti (EP-) elnökséggel kellene beérnie.

– Mi Manfred Weber, nem pedig Frans Timmermans mellett kampányoltunk, a választásokból a legerősebb frakcióként kerültünk ki, most pedig a parlamenti elnökséggel ráznának le bennünket, azzal is talán csak egy fél választási ciklusra. Ez nem éppen részegítő eredmény – mondta tegnap Markus Ferber befolyásos CSU-politikus a Deutsch­landfunk rádiónak.

Csúcspozíciót kaphat a Brüsszelben született védelmi miniszter
Fotó: REUTERS/Axel Schmidt

Szerinte túlzás, hogy az EU állam- és kormányfői akarják megmondani, ki legyen az EP elnöke, illetve hogy a választási vesztesekből győztesek lesznek: Emmanuel Macron pártja hiába végzett májusban a második helyen a Nemzeti Tömörülés mögött, a francia elnök most háttéralkuk révén érvényesíti befolyását. – Ez a csomag számos sebből vérzik – mondta Ferber a hét végi oszakai G20-csúcs margóján született elvi megállapodásról; az EP-képviselő ugyanakkor nem ment el odáig, hogy árulónak nevezze Merkelt. De helyénvalónak tartaná, ha a kancellár felkeresné a CDU/CSU-t, és elmagyarázná az álláspontját.

A kereszténydemokrata testvérpárt, a CDU háza táján eközben nagyobb a csend, még a párt élesen Merkel-ellenes platformja, az Értékek Uniója is visszafogja magát ebben az ügyben. Ezt magyarázhatja, hogy míg a CSU-s Webernek már csak elméleti esélye maradt arra, hogy megszerezze az európai bizottsági elnöki posztot, a CDU egy vezető politikusa – némiképp váratlanul – versenyben lehet egy másik vezető tisztségért. A Focus hírmagazin online kiadása tegnap arról írt, Ursula von der Leyen, a történetesen Brüsszelben született és ott NATO-politikusként ma is gyakran megforduló német védelmi miniszter kaphatja az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselői posztját. Az öt kulcstisztség legalább egyikét nőnek szánják az EU vezetői.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.