A demokraták célkeresztjében a konföderációs tábornokok

Donald Trump amerikai elnök kilátásba helyezte, hogy megtagadja a védelmi költségvetés aláírását, ha nem kerül ki belőle a déli konföderációs tábornokok nevét viselő hadi támaszpontok névcseréjére vonatkozó passzus. Egyes képviselőknek nem tetszik az sem, hogy a Pentagon katonai felszerelést ad át a helyi rendőrségeknek.

Mártonffy Attila
2020. 07. 22. 15:57
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A washingtoni kongresszus demokrata többségű képviselőháza kedden saját olvasatában elfogadta az úgynevezett nemzetvédelmi felhatalmazási törvényt (NDAA). A Pentagon 740 milliárd dollár felett rendelkezhet a következő költségvetési évben, azonban az alsóháznak valószínűleg kompromisszumokat kell kötnie a republikánusok uralta szenátussal a jogszabály tartalmát illetően, mielőtt a törvény az amerikai elnök elé kerülne aláírásra. Donald Trump viszont azzal fenyegetett, hogy megvétózza a védelmi költségvetést, mivel az tartalmazza a polgárháború konföderációs tábornokairól elnevezett katonai támaszpontok átkeresztelését is. Erről szintén kedden bocsátott ki hivatalos közleményt a Fehér Ház. – A törvénytervezet 2829. szakasza arra tesz erőfeszítést, hogy kitörölje nemzetünk történelméből mindazokat, akik nem felelnek meg az állandóan változó viselkedési szabályoknak – áll a dokumentumban, amely baloldali kulturális forradalomnak nevezi a törekvést. A Fehér Ház a demokraták azon próbálkozása ellen is tiltakozik, hogy az NDAA korlátozza Trump hatáskörét többek között az afganisztáni műveletek finanszírozása vagy a Nemzeti Gárda Egyesült Államokon belüli bevethetősége felett. Állami és helyi vezetők az elmúlt időszakban erősen kifogásolták, hogy az elnök a gárda alakulatait a rasszizmus elleni tüntetések megfékezésére használja.

A republikánus többségű szenátus saját olvasatában a napokban tárgyalja a védelmi költségvetést. A szenátorok változata is tartalmaz névcserét, így megváltozna például az Egyesült Államok ellen 155 évvel ezelőtt harcoló Braxton Bragg és Henry L. Benning konföderációs tábornokok emlékét őrző hadi bázisok elnevezése is. A Reuters brit hírügynökség arra emlékeztet, hogy a katonák maguk is rabszolgatartók voltak, s ezt az intézményt fenntartani kívánó déliek oldalán harcoltak a polgárháborúban, emiatt váltak néhány hónapja célpontjaivá a a rendőri brutalitás ellen tiltakozó Black Lives Matter (a Fekete életek számítanak) nevű mozgalomnak. Donald Trump anarchistáknak és agitátoroknak nevezte a demonstrálókat.

A szenátus egyúttal kedden elvetette az NDAA azon módosítását, amely meggátolta volna a Pentagont abban, hogy katonai szintű felszerelést adjon át a helyi rendőrségeknek a demonstrálók elleni használatra. Jóváhagytak viszont egy olyan intézkedést, amely több kiképzést ír elő az ilyen felszereléseket igénybe vevő rendőrök számára, valamint szigorít a felszerelések átadásának ellenőrzésén is. A védelmi minisztérium szóvivője reményét fejezte ki, hogy a kongresszus és a Fehér Ház átérzi az NDAA jelentőségét, és kompromisszumot köt a különböző elképzelésekről a költségvetés mihamarabbi életbe lépése érdekében. Az NDAA egyébként azon kevés amerikai törvény közé tartozik, amelyet muszáj elfogadni – a kongresszus ezt már hat évtizede meg is teszi –, mert a legnagyobb részletességgel szabályozza a hadsereg életét, a katonák javadalmazásától kezdve a repülőgép-beszerzésekig.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.