Elképesztő számú mandátumról döntünk három hét múlva

A választásra jogosultak száma 7,8 millió.

2024. 05. 20. 12:50
illusztráció Fotó: MTI/Balogh Zoltán
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint húszezer mandátumról döntenek a választók a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, valamint az európai parlamenti képviselők választásán június 9-én. 

Választáson való részvételre 7,8 millió választópolgár jogosult, mindegyikük szavazhat lakóhelye polgármesterére, továbbá 3177 mandátum sorsáról döntenek a választók.

A főpolgármester személyéről és a Fővárosi Közgyűlés összetételéről 1,327 millió budapesti szavazhat. A települési önkormányzatoknál 16 735 mandátumról szavazhatnak a választók, míg a 3011, tízezernél kevesebb lakosú településen egyéni listán szavaznak a választópolgárok a képviselőkre, ezeken a településeken 14 528 mandátum sorsa dől el. 

A 166, tízezernél több lakosú településen a választók az egyéni választókerületük képviselőjére szavazhatnak, országszerte 1586-ra. Az egyéni választókerületben mandátumot nem eredményező töredékszavazatok kompenzációs listákon hasznosulnak, a kompenzációs listáról 621 mandátum sorsa dől el. 

A vármegyei közgyűlésekben 381, a Fővárosi Közgyűlésben 32 mandátum sorsa dől el június 9-én.
Az önkormányzati választás mellett a választók 21 magyar európai parlamenti képviselőről is döntenek. 

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.