A demokraták és a feketék a tüntetések fő támogatói

A demokratákhoz húzó szavazók 91 százaléka sorakozott fel a Black Lives Matter mögött.

Magyar Nemzet
2020. 06. 14. 21:56
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vajon egy hangos és látványos kisebbség kisajátította magának az amerikai közéletet a George Floyd halála nyomán kirobbant tüntetésekkel, vagy a demonstrációk társadalmilag is támogatottak? A Pew Research Center frissen közzétett közvélemény-kutatásából úgy tűnik, hogy egyelőre az utóbbiról van szó, az amerikaiak kétharmada támogatja a Black Lives Matter (A fekete életek számítanak) mozgalmat. Nem meglepő módon a kezdeményezés a feketék köreiben a legnépszerűbb, 71 százalékuk teljes mellszélességgel mögötte áll, 15 százalékuk pedig pozitívan viszonyul hozzá. A számok alapján magukénak érzik az ügyet a hispánok és az ázsiaiak is, míg a legkevésbé a fehérek között talált megértő fülekre a mozgalom. Az igazi szakadék azonban nem is annyira a származás, mint inkább a politikai nézetek mentén húzódik. A felmérés szerint a demokratákhoz húzó szavazók 91 százaléka sorakozott fel a Black Lives Matter mögött, szemben a republikánusok negyven százalékával.

Abban viszonylagos egyetértés van, hogy a tüntetések mozgatórugója George Floyd halála, a feketék és a rendőrség közötti feszültség, egyáltalán a feketékkel szembeni bánásmód régre visszanyúló problémája. Ahogyan a többség azzal is egyetért, hogy sokan csak felhasználják az alkalmat arra, hogy szabadon bűnözhessenek. A Pew Research Center azonban kiemeli, ezt a nézetet sokkal többen osztják a republikánusok között. Ugyancsak pártszimpátia alapján ítélik meg azt is, hogy vajon Donald Trump elnöksége alatt javult-e a rasszizmus helyzete az országban.

A felmérés még egy érdekes adata, hogy tízből négy amerikai érezte már úgy, hogy csupán a bőrszíne miatt, igaz­ságtalan módon állította meg a rendőr. Bár a feketék, a hispánok és az ázsiaiak tapasztaltak a legtöbbször ilyet, a fehérek is beszámoltak hasonló esetekről.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.