A gyógyulás még nem jelent immunitást?

A WHO szerint a beteg elbocsátható a kórházból, ha 24 óra különbséggel két koronavírus-tesztje is negatív.

Magyar Nemzet
2020. 04. 11. 18:54
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vizsgálja az Egészségügyi Világszervezet (WHO) azokat a jelentéseket, amelyek szerint ismét pozitív lett már gyógyultnak nyilvánított emberek koronavírus-tesztje. A közleményt azután adták ki, hogy Dél-Koreában jelezték, 91 már gyógyultnak hitt, korábban negatív tesztet adó beteg szervezetében mutatták ki a kórokozót néhány nappal később. A szöuli hatóságok úgy vélik, valószínűbb, hogy a vírus „újraaktiválódott”, mint hogy a páciensek ismét megfertőződtek volna.

A Reuters emlékeztet rá, hogy a WHO jelenlegi iránymutatása szerint a beteg elbocsátható a kórházból, amennyiben 24 óra különbséggel két koronavírus-tesztje is negatív.

A virológusok eddig nem tudtak biztosat mondani azzal kapcsolatban, hogy ha valaki átesik a betegségen, az örökre védettséget szerez-e.

Valószínűsítették, hogy ahogyan más koronavírus típusok esetében is, úgy a Covid-19-ből kigyógyultaknál is jelentősen csökken az esélye annak, hogy visszaessenek. A Bussiness Insidernek nyilatkozó szakértő például emlékeztet rá, nagyon ritka, hogy egy vírus egyfajta „nyugalmi állapotból” újraéledjen – bár nem példátlan, a HIV-nél is a herpesznél is ez a helyzet. Azt is tudjuk már, hogy az új típusú koronavírus is mutálódik, így akárcsak az influenza esetében, a különféle típusokkal szemben érzékenyek maradhatunk. Az is elképzelhető, hogy a vírus „maradványai” a szervezetben maradtak, ez azonban nem feltétlenül jelenti azt, hogy a személy még beteg vagy fertőz. Mások viszont rámutattak, az is lehet, hogy a gyógyulással megszerzett védettség nem teljes, vagy csak rövid életű.

Korábban már többek között Japánból és Kínából is jelentettek néhány olyan esetet, hogy valaki előbb negatív, majd nem sokkal később pozitív teszteket produkált. Ebből úgy tűnik, hogy a kór egyszeri leküzdése még nem jelent feltétlenül immunitást. Az is látszik viszont, hogy ez meglehetősen ritkán fordul elő, és arról sincsenek pontos információk, hogy ez a tünetek visszatérésével is jár-e. A WHO is arra figyelmeztetett, még több adatra van szüksége ahhoz, hogy megalapozott véleményt tudjanak formálni.

Mindenesetre a szakemberek a gyógyultaknak is azt javasolják, kövessék ugyanazokat az óvintézkedéseket, amelyeket mindenki más számára is előírtak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.