A járvány enyhülése újraindíthatja a migrációt Európába

A járványhelyzet miatt felére csökkent az unióba érkező migránsok száma, azonban egy jelentés arra figyelmeztet, hogy ez a trend hamarosan megfordulhat a korlátozások feloldásával. Már rendőrségi panaszok is érkeztek, hogy a jelenlegi nyomást sem bírják feltartóztatni.

Forrás: V4NA hírügynökség2020. 05. 19. 10:30
A migrant holds a tear gas canister as they clash with Greek riot police at Turkey's Pazarkule border crossing with Greece's Kastanies, near Edirne
SYRIA-SECURITY/TURKEY-MIGRANTS Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nina Gregori az Európai Menekültügyi Támogatási Hivatalának igazgatója a Sveriges Radioban adott interjújában arról beszélt, hogy a koronavírus-járvány után újabb növekedésre számíthatunk az unióba érkező migránsok számában. Rámutatott, hogy a járvány előtt felfigyeltek arra, hogy folyamatos növekedésnek indult a menedékkérelmek száma, majd az feleződött, amikor a járvány Európába érkezett, azonban hamar ismét felszökhet, ha a járványnak vége és az EU újra megnyitja határait – olvasható a v4na.com-on.

„Természetesen nem tudunk konkrét számokat mondani. Nem találgatunk, hogy mennyivel több menekültre számíthat Európa”, fogalmazott Gregori. Hozzátette a hivatalnak nincs kristálygömbje, de vannak információi és látják a trendeket, ezekből vonják le következtetéseiket. „Fontos, hogy korán, időben figyelmeztessünk”, fogalmazott.

A hatóság arra is rámutatott, hogy az EU-nak figyelnie kell a hosszútávú következményekre, mivel erős instabilitás figyelhető meg a Közel-Keleten és Észak-Afrikában. Továbbá az is veszélyt jelent, hogy az Iszlám Állam és egyéb iszlamista terrorcsoportok megerősödnek a járvány alatt és arra buzdíthatnak másokat, hogy harcba szálljanak. Amit azonban biztosan állítanak, hogy amikor az uniós határok újranyitnak, a migráció is erősödni fog.

Ezt a nyomást már a járvány alatt is saját bőrén tapasztalta az olasz rendőrség, ami több panaszt is beadott az olasz kormánynak, és a kormány már jelezte is, hogy azonnali intézkedéseket foganatosít a balkáni útvonal biztosítására.

A rendőrség már a tavasz elején jelezte, hogy a balkáni útvonalon, főleg Triesztnél 8 nap leforgása alatt 270 illegális bevándorlót fogtak el, év eleje óta pedig összesen több mint ezret. Domenco Pianese a független rendőrségi erők (COISP) titkára rámutatott, hogy ha ez így folytatódik, nyárra már nem lesz elegendő se a személyi állomány, se a járművek. Elmondta, hogy a járvány tovább nehezíti a helyzetüket, mert minden rendőr folyamatosan érintkezik az azonosítatlan külföldiekkel, ami miatt azonnal karanténba is kell vonulniuk két hétig.

„Nem bírjuk már sokáig ezekkel a körülményekkel”, fogalmazott, majd hozzátette, nincs is elegendő hely a migránsok elszállásolására, nincsenek tolmácsok se és továbbra sincs elegendő védőfelszerelésük.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.