A konzervatív erők visszatérését hozhatják a hét végi litván választások

Kicsi ország jelentős külpolitikai aktivitással: Litvániában vasárnap tartják a parlamenti választások első fordulóját. A végeredménytől függetlenül várhatóan marad a Vilnius jelenlegi oroszellenes, a védelmi kiadásokat növelő és Belarusz demokratizálására irányuló külpolitika, a fő kérdés inkább az, hogy hatalmon maradhat-e az előző választáson meglepetésszerűen berobbant Litván Gazdák és Zöldek Uniója, vagy a jobbközép konzervatív irányt képviselő kereszténydemokraták kerülnek hatalomra.

Bendarzsevszkij Anton
2020. 10. 11. 9:14
null
Fotó: Bendarzsevszkij Anton
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A pandémia nehéz időszakában szavazunk, de a koronavírus nem lehet és nem is szabad, hogy oka legyen polgári jogaink és kötelezettségeink lemondására – mondta a Facebook-oldalán megjelent videóüzenetében Litvánia elnöke, Gitanas Nausėda.

A Covid–19- járvány a litván parlamenti választásokra is rányomta a bélyegét: a politikai erők rekordalacsony részvételre számítanak, ezért a biztonságot a többnapos előzetes szavazás bevezetésével és különböző védelmi intézkedésekkel is próbálták garantálni. Hétfőtől négy napon át lehetett előzetes módon voksolni, majd pénteken és szombaton – megfelelő indoklással – otthonról is le lehetett adni a szavazatot. A pénteken publikált adatok szerint az előzetes szavazás négy napja alatt a lakosság 7,39 százaléka – 178 ezer ember – adta le a voksát.

Egészen a közeljövőig a litván parlament gyakorlatilag kétpárti rendszerben működött: a jobboldali Haza Szövetség – Litván Kereszténydemokraták párt és a baloldali Szociáldemokrata Párt vitte a szavazatok túlnyomó többségét, miközben a többiek a megmaradt néhány százalékon osztoztak. Ez a helyzet gyökeresen megváltozott a 2016-os parlamenti választások idején, amikor váratlanul a Litván Gazdák és Zöldek Uniója (LGZU) első helyen végzett, így az ő jelöltjük, Saulis Skvernelis foglalhatta el a miniszterelnöki széket. A 2012-ben még mindössze 2,3 százalékot szerzett politikai erő átalakította a korábbi kétpártos paradigmát, és új politikai valóságot teremtett. A Litván Gazdák és Zöldek Uniójára szavazott mindenki, akinek elege lett mind a jobboldali kereszténydemokrata kormányzásból, mind a baloldali szociáldemokratákból – és mint kiderült, az ilyen protest szavazók többségben voltak. A jelenlegi litván parlamentbe hat párt jutott be – az 53 képviselői helyet szerző LGZU végül a balközép Szociáldemokrata Munkáspárttal és a lengyel kisebbségi párttal lépett koalícióra, miközben Litvánia korábbi két nagy pártja ellenzékbe szorult.

A kétharmad magyarországnyi és alig 2,8 milliós lakosú ország aktív külpolitikát folytat, ami a földrajzi helyzetével is magyarázható. Egyik oldalon Oroszország legfontosabb szövetségese, Belarusz, míg másik oldalon az orosz exklávé, Kalinyingrád határolja, a kettő között pedig mindössze 65 kilométer hosszúságú szárazföldi folyosó van, ami rendkívüli fontossággal bír a NATO számára a balti államok védelme miatt. Lengyelországhoz, Lettországhoz és Észtországhoz hasonlóan Litvánia is erősen oroszellenes politikát folytat, ami a Krím félsziget 2014-es orosz bekebelezése után tovább erősödött. Az augusztusi belarusz elnökválasztás után Vilnius vált a belarusz ellenzék egyik központjává, ahol Aljakszandr Lukasenka ellenfele, Szvjatlana Cihanouszkaja korábbi elnökjelölt is menedékre talált.

A Suwalki átjáró és a balti államok stratégiai helyzete Forrás: Geopolitical Intelligence Services

A most kormányon lévő LGZU sok tekintetben folytatta elődjei politikáját, ami a növekvő védelmi kiadásokban, oroszellenes külpolitikában, a belarusz ellenzék támogatásában és energetikai függetlenség kialakításában nyilvánult meg. A belpolitikai reformok megvalósítása ugyanakkor megfeneklett az ellenzéki pártok erős ellenállása miatt. Az előrejelzések szerint a Litván Gazdák és Zöldek Uniója sokat gyengült, de a választások végkimenetele hibahatáron belüli:

A Vilmorus közvélemény-kutató intézet szeptember végi felmérése szerint az LGZU 15,1 százalékot, még a kereszténydemokraták 14,9 százalékot szerezhetnek. Hogy melyikük alakít kormányt, az valószínűleg csak október végére derülhet ki.

A litván parlamentet, a seimast négy évre választják, és 141 képviselőből áll. Litvániában kevert választási rendszer működik: 70 képviselőt pártlista, 71-et pedig egymandátumos körzeti választás alapján töltenek fel. A bejutási küszöb öt-, pártkoalíciók esetében hétszázalékos. A 2,8 milliós országban 17 párt állított listát az idei választásokra, így 1754 képviselőjelölt verseng majd a szavazatokért. Az egymandátumos körzetekben a győzelemhez legalább negyvenszázalékos részvételi arányra és a szavazatok felének a megszerzésére van szükség. Ha ez nem jönne össze, akkor a körzetben második forduló lesz október 25-én. A négy évvel ezelőtti parlamenti választásokon csak három olyan politikus volt, aki már az első fordulóban nyert volna.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.