A köztársaság értékeit őrzi Párizs

A francia kormány tegnap délelőtt mutatta be a szeparatizmussal kapcsolatos régi-új törvényjavaslatát. A már korábban kidolgozott, de csak nemrégiben véglegesített tervezettel a francia kormány ismét azt akarja demonstrálni, hogy keményen fog fellépni a radikális iszlamizmus ellen.

Magyar Nemzet
2020. 12. 10. 6:05
null
People look at flowers layed outside the Bois d'Aulne secondary school in homage to slain history teacher Samuel Paty, who was beheaded by an attacker for showing pupils cartoons of the Prophet Mohammed in his civics class, on October 19, 2020, in Conflans-Sainte-Honorine, northwest of Paris. - Paty, 47, was attacked on October 16 on his way home from the junior high school where he taught by 18-year-old Chechen man Abdullakh Anzorov, who was shot dead by police. Following the attack, tens of thousands of people took part in rallies countrywide to honour Paty and defend freedom of expression. (Photo by Anne-Christine POUJOULAT / AFP) Fotó: Anne-Christine POUJOULAT / AF
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár a törvénytervezet szövegében nem szerepel az iszlamizmus kifejezés, sokkal inkább a köztársaság értékeire hivatkozik az egyes rendeletek indoklásakor, a francia média és politikai elemzők egyértelműen a francia kormánynak a radikális iszlamizmus elleni elköteleződésének bizonyítékaként említik a törvénytervezetet. Az Elysée-palota hivatalos állásfoglalása szerint a javaslat

„a deviáns egyházak” tevékenysége ellen lép fel határozottan,

és nagyjából ötven cikkelyben tereli szigorúbb keretek közé az érintett területeket.

Jean Castex miniszterelnök azonban ennél jóval konkrétabban fogalmazott tegnapi sajtótájékoztatóján. Mint mondta, a törvénytervezet nem a vallásszabadság, hanem a radikális iszlám becstelen ideológiája, a vallási fundamentalizmus ellen lép fel.

– A köztársaság ellensége egy politikai ideológia,

amit radikális iszlamizmusnak neveznek, amely a franciák megosztására törekszik – mondta Castex a Le Monde napilapnak adott interjúban.

A tervezet értelmében többek között bűncselekményt követ el az, aki egy másik ember személyes adatait annak tudta és beleegyezése nélkül közzéteszi a közösségi médiában, és ami alapján az illető és tartózkodási helye beazonosítható, és aki ezért bűncselekmény célpontjává válhat. Emlékezetes, hogy az októberben egy csecsen terrorista által lefejezett francia történelemtanár, Samuel Paty neve és iskolájának címe bejárta a világhálót, későbbi támadója így találta meg. A személyes adatokat publikálók ezentúl három év börtönnel és 45 ezer euró pénzbüntetéssel sújthatók, s a büntetés súlyosbítható, ha a cselekmény áldozata közfeladatot ellátó személy.

A törvénytervezet továbbá a külföldről érkező és a tízezer eurót meghaladó adományok bevallására kötelezi az egyházakat, és évente az állam által kinevezett könyvvizsgáló ellenőrzése alá vonja.

A tervezet előírja, hogy nemcsak a köztisztviselőknek, hanem minden olyan munkavállalónak, aki közfeladatot ellátó cég alkalmazottja,

vallási semlegességgel kell ellátnia feladatát.

Az a munkavállaló, aki közfeladatot ellátva vallási provokációt vagy akár terrorcselekményt követ el, többé nem láthat el közfeladatot. A törvény ugyanakkor nagyobb védelmet is biztosít számukra, a vallási alapon őket érő fenyegetések és támadások ellen.

Minden pénzügyi támogatás feltétele lesz ezentúl, hogy a kérelmező szervezet tiszteletben tartsa a köztársaság alapelveit és értékeit. A törvényjavaslat a jog összes eszközét beveti a már most is tilos, mégis gyakran előforduló poligámia felszámolására. A házasságkötésekkel kapcsolatos az is, hogy a törvény

megtiltaná az orvosoknak szüzességi igazolások kiadását,

s a törvényszegő orvost egy év börtönnel és 15 ezer euró büntetéssel lehet sújtani. Az új javaslat szerint kötelező lesz a három éven felüliek intézményben történő oktatása, de az engedélyezhető kivételek listája bővül. A cél az, hogy a három és 16 év közötti gyermekek egyike se legyen elkülönítve a köztársaság értékei alapján oktató és nevelő intézményektől.

A köztársaság alapelveinek megerősítése címet viselő törvénytervezet megalkotását Emmanuel Macron október 2-i, Les Mureaux-i beszédében már előrejelezte, amelyben a köztársasági elnök a szeparatista iszlám felszámolására tett ígéretet.

A tervezet kidolgozását felgyorsította Samuel Paty meggyilkolása, majd az alig néhány nappal későbbi, a nizzai katolikus templomban imádkozó hívek ellen elkövetett, három halálos áldozatot követelő dzsihadista támadás.

Macron azonban a muzulmán világban sokakat megsértett – néhány országban bojkottot is hirdettek a francia termékek ellen –, amikor arról beszélt: az iszlám egy válságban lévő vallás. A törvénytervezetet a nemzetgyűlés várhatóan 2021 elején tárgyalja.

Csecseneket fogtak el

A francia rendőrség őrizetbe vett Párizs környékén öt csecsen származású fiatalt, akik kapcsolatban álltak a Samuel Paty történelemtanárt októberben kegyetlen módon meggyilkoló, 18 éves csecsen férfival – jelentette tegnap az AFP hírügynökség, a bűnügyet közelről figyelemmel kísérő forrásra hivatkozva. Az őrizetbe vett, 18 és 21 év közötti személyek telefonos kapcsolatban álltak a gyilkossal, akit tette napján, október 16-án a rendőrség az elfogására tett kísérlet közben agyonlőtt, és akit hétfőn temettek el Csecsenföldön. (MTI)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.