A pártfinanszírozási botrány miatt bajban vannak a liberálisok (is)

A bevándorláspárti Guy Verhofstadt vezette Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért nevű formáció magyarázata még mindig várat magára.

Forrás: Origo, 888.hu2019. 04. 18. 15:46
null
Verhofstadték magyarázatára még mindig várunk Fotó: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tovább dagad a pártfinanszírozási botrány Brüsszelben, a bevándorláspárti liberálisok még most sem tudnak elszámolni a multiktól kapott támogatásokkal.

A napokban nyilvánosságra került, hogy a liberális ALDE pártcsaládot multinacionális vállalatok finanszírozták – emlékeztet az Origora hivatkozva a 888.hu portál.

A pártfinanszírozási botrány a V4NA nemzetközi hírügynökségtől szerzett információk szerint akár szét is robbanthatja a liberális frakciót és magát az ALDE-t is.

A lap azt írja: a bevándorláspárti Guy Verhofstadt vezette Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért (ALDE) a kongresszusait olyan globális nagyvállalatok pénzéből finanszírozta, mint a Google, a Microsoft, a Walt Disney, az Uber, a Syngenta vagy az utóbbi időben a botrányaitól hangos Bayer-Monsanto.

Verhofstadték magyarázatára még mindig várunk
Fotó: MTI

A pártcsalád ezt azzal magyarázta, hogy a „szponzoraiktól„ kapott támogatást a kongresszusaikra használták fel, szerintük „ezt azonban szerencsétlen módon úgy interpretálták, mintha aktív politikai befolyásolásról volna szó”.

Az Origo szerint azonban külön probléma, hogy egyes, a liberálisokat támogató multik nem EU-s tagállamokban vannak bejegyezve, hanem például az Egyesült Államokban, Svájcban vagy különböző adóparadicsomokként működő szigeteken. Ez azt jelenti, hogy nem európai uniós állampolgárok – a vállalataik révén – beavatkoznak az EP-választásokba.

Az említett multinacionális vállalatok 2014 óta legkevesebb 425 ezer euróval segíthették ki a bevándorláspárti ALDE-t.

Mindezt úgy, hogy az európai szabályozások értelmében a pártok maximum 18 ezer eurót fogadhatnak el cégenként.

A pártfinanszírozási botrány kirobbanása után az ALDE elnöke, Hans van Baalen holland EP-képviselő csak annyit közölt, hogy a jövőben nem fognak elfogadni támogatást magáncégektől. Azóta a liberális pártcsalád levette weboldaláról a 2016-os és a 2017-es elszámolását, illetve eltávolították a 2018-as madridi kongresszus programfüzetének elektronikus változatát, amelynek az alján a cégeknek címzett köszönetnyilvánítás volt olvasható.

Magyarázatot viszont továbbra sem adtak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.