A román kormányt is felelősnek tartják a székelyek mesterséges elszegényítésében

Székelyföld erőltetett és mesterséges elszegényítése ellen tiltakoztak, és a régió autonómiája mellett foglaltak állást mindazok, akik a sepsiszentgyörgyi Turul szobor mellett gyűltek össze kedden a Székely szabadság napja alkalmából.

Forrás: MTI2020. 03. 10. 13:57
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) a koronavírus-járvány miatt életbe léptetett megszorítások miatt lemondott a marosvásárhelyi megemlékezésről és tiltakozó felvonulásról, de a Sepsiszéki Székely Tanács sepsiszentgyörgyi rendezvényét – melyen mintegy 250-en vettek részt – engedélyezte a polgármesteri hivatal.

Itt olvasták fel a rendezvény kiáltványát, melyet a résztvevők nevében Izsák Balázs, az SZNT elnöke jegyzett. A dokumentum szerint Románia kormányát súlyos felelősség terheli Székelyföld mesterséges elszegényítéséért, amelyhez tizenhárom éve uniós eszközöket is igénybe vesz.

A közfelkiáltással elfogadott dokumentumban a sepsiszentgyörgyi tüntetők szót emeltek Székelyföld mesterséges elszegényítése ellen, követelték a úgynevezett székely terrorperben ártatlanul elítélt Beke István és Szőcs Zoltán szabadon bocsátását, valamint azt, hogy a közigazgatási átszervezés során Székelyföld alkosson önálló, autonóm jogkörökkel rendelkező közigazgatási és fejlesztési régiót a Székely Nemzeti Tanács által kidolgozott jogszabálytervezet alapján.

A követelések sorába az 1990 márciusában szervezett marosvásárhelyi magyarellenes pogrom kivizsgálása, az úzvölgyi katonai temető korábbi helyzetnek és a történelmi valóságnak megfelelő helyreállítása és annak a bírósági keresetnek a visszavonása is bekerült, amelyben Románia 2019. július 8-án megtámadta az Európai Bizottság azon határozatát, amellyel bejegyezte a Székely Nemzeti Tanács polgári kezdeményezését. A kiáltvány szerint az EU luxembourgi bíróságán benyújtott kereset a román kormány inkompetenciáját, az EU alapértékeivel szembeni ellenséges viszonyulását, és saját magyar nemzetiségű állampolgárai ellen folytatott hadjáratát bizonyítja.

A petíció ismételten kinyilvánítja, hogy Székelyföld területi autonómiája nem sérti Románia területi egységét és állami szuverenitását, nem sérti a Székelyföldön élő román és más nemzetiségű polgárok érdekeit, sem Románia alkotmányát. Sőt, az autonómia törvénybe iktatása Románia érdekeit szolgálja, és az ország által vállalt nemzetközi kötelezettségeket teljesíti.

Beszédében Gazda Zoltán, a Sepsiszéki Székely Tanács elnöke erő felmutatására, a nemzeti régiókért elindított európai polgári kezdeményezés aláírására buzdított. Megemlítette: a hátralévő két hónapban ötször annyi aláírást kell összegyűjteni, mint amennyi az elmúlt tíz hónapban gyűlt össze. – Addig nem lesz székely szabadság, míg lehajtott fejjel, sorsunkba beletörődve kullogunk az utcán – jelentette ki a szónok.

A román kormánynak és Románia parlamentjének címzett kiáltványt a megmozdulás szervezői a rendezvény után átadták a Kovászna megyei prefektusi hivatal képviselőjének.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.