A Soros-hálózat minden eszközt felhasznál hazánk ellen

A bevándorláspárti baloldal továbbra is Soros érdekeit védi – közölte a Fidesz, az MSZP és a DK közleményeire reagálva.

Forrás: MTI2020. 10. 06. 18:05
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bevándorláspárti baloldal továbbra is a Soros-hálózat és a milliárdos spekuláns érdekeit védi – közölte a Fidesz, az MSZP és a Demokratikus Koalíció (DK) keddi közleményeire reagálva.

Mindkét ellenzéki párt a felsőoktatási törvény módosítása ügyében hozott európai bírósági döntés kapcsán fogalmazott meg kedden közleményt.

A Fidesz úgy reagált, „a Soros-hálózat és a hazai baloldal minden fórumot, minden eszközt felhasznál hazánk ellen, nincs ez másként a Soros-egyetem kapcsán sem”.

Hozzátették, hogy számos Európán kívüli egyetem magyarországi működéséről sikerült megállapodni a felsőoktatási törvénynek megfelelően, „érdekes módon csak a Soros-egyetem és a Gyurcsány vezette baloldal kelt hisztériát” az ügyben. Annak ellenére, hogy a Soros-egyetem működésének feltételei ma is biztosítva vannak Budapesten, változatlanul itt is működik.

„A baloldal, ahogy a bevándorlás kérdésében, úgy most is Soros György és a Soros-hálózat érdekei mellett áll ki” – hangsúlyozta a Fidesz.

Döntött az uniós bíróság: elmarasztaló ítélet a CEU ügyében

Sérti az uniós jogot a magyar felsőoktatási törvény módosítása, közismertebb nevén a Lex CEU – mondta ki keddi ítéletében az Európai Unió Bírósága (EUB). A luxemburgi székhelyű testület ezzel megerősítette Juliane Kokottnak, az EUB főtanácsnokának márciusi véleményét, amely megállapította: Magyarországnak egyenlő feltételeket kellene teremtenie a nemzeti és nemzetközi felsőoktatási intézmények között, mert sem a szolgáltatások kereskedelméről szóló általános egyezményben foglaltakkal, sem az azt magában foglaló EU-s joganyaggal nem összeegyeztethető a 2017-es törvénymódosítás. Az Európai Unió Bíróságának ítéletei kötelezők az uniós tagállamokra nézve.

Mint azt az ítélet kedd reggel közzétett szövegében írják, mivel Magyarország a külföldi felsőoktatási intézmények által Magyarországon való gyakorlását az érintett intézmény székhelye szerinti harmadik állam közötti nemzetközi szerződés fennállására vonatkozó feltételhez köti, nem teljesítette a Kereskedelmi Világszervezet keretében kötött, a szolgáltatások kereskedelméről szóló általános egyezmény (GATS) alapján a nemzeti elbánás tekintetében vállalt kötelezettségeit.

A követelmény továbbá sérti az Európai Unió Alapjogi Chartájában foglalt, a tudományos élet szabadságára, a felsőoktatási intézmények alapításának szabadságára és a vállalkozás szabadságára vonatkozó rendelkezéseket.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.