A szaúdi király saját fiát nevezte ki miniszternek

Dubaj, 2019. szeptember 8., vasárnap (MTI/AP) – Szalmán bin Abdel-Aziz szaúdi király leváltotta Hálid al-Falih energiaügyi minisztert, és egyik fiát, Abdelaziz bin Szalmán herceget nevezte ki a helyébe, aki elismert szakember az ország olajiparában, évtizedeken át olajipari miniszterhelyettes volt, majd 2017 óta energiaügyi miniszterhelyettes.

Forrás: MTI2019. 09. 08. 12:30
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egyik legfontosabb miniszteri posztra kinevezett herceg az ország ügyeit irányító Mohamed bin Szalmán trónörökös féltestvér bátyja.

Hálid al-Falih miniszterként az Aramco szaúdi állami olajipari vállalat igazgatótanácsának tagja is volt, erről a tisztségéről napokkal ezelőtt váltották le.

Korábban elnök-vezérigazgatója volt az Aramcónak, 2016 óta volt miniszter. Al-Falih már akkor vesztett presztízséből, amikor a király a múlt héten két részre osztotta a minisztériumát: a bányászat és az ipar külön portfólió lett az energiaügyektől.

Mohamed bin Szalmán trónörökös terve az, hogy átszervezik az ország gazdaságát, és felkészítik Szaúd-Arábiát arra, hogy kevésbé függjön az olajtermeléstől. Ennek része, hogy tőzsdére akarják vinni az Aramcót, és részvényeinek egy részét értékesíteni. Első lépésben – 2020-21-ben – öt százaléknyi tulajdonhányadot adnának el, 100 milliárd dollár értékben.

Augusztus közepén ismertté vált, hogy csökkent az Aramco nettó profitja az első fél évben, de így is a világ legnyereségesebb vállalata maradt. A vállalat nyeresége alapvetően amiatt csökkent, hogy az értékesített kőolaj hordónkénti átlagára 4 százalékkal, 69 dollárról 66 dollárra süllyedt, miközben a költségek növekedtek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.