A teljes felelősséget vállalta az iráni Forradalmi Gárda egyik vezetője

Amirali Hádzsizadeh, az iráni Forradalmi Gárda egyik magas rangú vezetője elmondta, hogy az ukrán utasszállítót pilóta nélküli repülőgépnek vélték.

Forrás: MTI2020. 01. 11. 12:52
Iran admits unintentionally shooting down Ukrainian airliner
Amirali Hádzsizadeh a vizsgálat lefolytatása után állt a nyilvánosság elé Fotó: ABEDIN TAHERKENAREH Forrás: MTI/EPA/ABEDIN TAHERKENAREH
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az iráni Forradalmi Gárda egyik magas rangú vezetője szombaton teljes felelősséget vállalt az ukrán utasszállító repülőgép lelövéséért.

Az iráni televízióban sugárzott videofelvételen Amirali Hádzsizadeh, az iráni légtér biztonságáért felelős parancsnok elmondta, hogy az ukrán utasszállítót pilóta nélküli repülőgépnek vélték. A rendszert kezelő szakembernek tíz másodperce volt a helyzet értékelésére. A gépet egy rövid hatótávolságú rakétával semmisítették meg. Hozzátette, nem akarták eltitkolni az esetet, de előbb vizsgálatot akart lefolytatni.

Mint mondta, „inkább meghalt volna, semmint szemtanúja legyen egy ilyen balesetnek”.

Az ukrán légi társaság nem kételkedik a személyzet vétlenségében

A MAU ukrán légitársaság nem kételkedett abban, hogy az Iránban lezuhant járatuknak a személyzete, sem gépük műszaki állapota nem lehetett felelős a tragédiáért – közölte Jevhenyij Dihne, a vállalat elnöke szombaton a Facebookon. „Egy másodpercig nem kételkedtünk abban, hogy legénységünk és repülőgépünk nem okozhatta ezt a hátborzongató, szörnyű repülőgép-katasztrófát. Köszönet mindenkinek, aki gondolkodott és elemzett, és osztotta ezt (a véleményt) velünk. Ez nagyon fontos számunkra. Ők voltak a legjobb fiaink és lányaink. A legjobbak” – írta Dihne bejegyzésében. Az iráni hatóságok előzőleg erőteljesen cáfolták érintettségüket a történtekben. Irán vallási és politikai vezetője, Szajed Ali Hamenei ajatollah, aki addig nem szólalt meg, utasítást adott arra, hogy hozzák nyilvánosságra az események valódi lefolyását.

Az ukrán repülőgép katasztrófája rendkívül feszült nemzetközi helyzetben történt az Egyesült Államok és Irán közötti heves szópárbajok és kölcsönös fegyveres támadások közepette. Január 3-án Washington Irak területén célzottan likvidálta Kászim Szulejmáni tábornokot, az iráni Forradalmi Gárda Kudsz különleges egységének parancsnokát és Abu Mahdi al-Muhandiszt, az iráni támogatású iraki milíciák ernyőszervezete, a Népi Mozgósítási Erők (al-Hasd as-Saabi) helyettes vezetőjét. Válaszul Irán szerdán 22 rakétát lőtt ki iraki amerikai bázisok ellen.

Kanada – amelynek 57 állampolgára utazott a szerencsétlenül járt ukrán utasszállítón -, valamint az Egyesült Államok azt valószínűsítették, hogy a repülőgépet iráni rakétatalálat érte.

Haszan Róháni iráni elnök Twitter-üzenetében azt írta, hogy az Iráni Iszlám Köztársaság mélységesen sajnálja a végzetes hibát. Megígérte, hogy felelősségre vonják azokat, akik elkövették ezt.

Szakértők szerint egy nemzetközi vizsgálat, amely végett Iránra óriási nyomás nehezedett, lehetetlenné tette volna a rakétacsapás nyomainak eltitkolását, ezért Teherán jobbnak látta, ha teljes fordulattal megváltoztatja korábbi álláspontját, és elismeri a gép lelövését.

Amirali Hádzsizadeh a vizsgálat lefolytatása után állt a nyilvánosság elé

Fotó: MTI/EPA/ABEDIN TAHERKENAREH

Döntésében feltehetőleg az is közrejátszott, hogy magában Iránban is nő az elkeseredés és harag, minthogy a tragédiának számos, kettős állampolgárságú iráni áldozata is volt.

Felbőszült irániak a Twitteren azt feszegették, hogyan engedélyezhették a hatóságok a repülőgép felszállását ilyen időszakban? A repülőgép felszállását ugyanis egy olyan időpontban engedélyezték, amikor órákkal az amerikai támaszpontok elleni rakétacsapások után az iráni hadsereg riadókészültségben volt esetleges amerikai válaszcsapástól tartva.

Hamenei a gondatlanságok felszámolására szólította fel az iráni fegyveres erőket

Mindenféle gondatlanság, hanyagság, mulasztás felszámolására szólította fel az ország fegyveres erőit szombaton Irán vallási és politikai vezetője, Szajed Ali Hamenei ajatollah, miután az iráni hadsereg elismerte, tévedésből lelőtt egy ukrán utasszállító repülőgépet.

Internetes oldalán nyilvánosságra hozott közleményében szorgalmazta, tegyenek meg minden szükséges intézkedést annak érdekében, hogy elkerüljenek egy hasonló balesetet.

Hamenei őszinte részvétét nyilvánította a „megrázó baleset” áldozatai hozzátartozóinak.

A Fársz helyi hírügynökség úgy értesült, Hamaneit pénteken értesítették arról, hogy emberi hiba okozta a MAU ukrán nemzetközi légitársaság katasztrófáját. A legfőbb iráni vezető ezt követően rendelte el, hogy hozzák nyilvánosságra az igazságot. Előzőleg Irán napokon át tagadta, hogy rakétatalálat idézte volna elő a gép lezuhanását.

A lelőtt PS572-es Teherán-Kijev járaton 176-an utaztak, senki sem élte túl a szerencsétlenséget.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.