A választások után is marad a káosz Bulgáriában

A Soros-szervezetek támogatását élvezi Bulgária új miniszterelnök-jelöltje.

2021. 07. 12. 18:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Három hónap után vasárnap ismét parlamenti választásokat tartottak Bulgáriában. A voksolás megismétlésére azért került sor, mert előző parlament egy hónapos fennállása alatt sem tudott új kormány felállításához szükséges mandátumtöbbséget biztosítani. A választók bizalmáért összesen 23 párt és koalíciós szövetség küzdött meg.

Szlavi Trifonov Van Ilyen Nép pártja (ITN) 23,91 százalékos eredménnyel nyerte a választásokat, 5 908 szavazattal megelőzve Bojko Boriszov jobbközép GERB (Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért) nevű pártját, amely 23,69 százalékot ért el. Az ellenzéki szocialisták csupán 13,51, a Demokratikus Bulgária 12,56, a török liberális etnikai párt, a DPSZ 10,66, a Maffia, takarodj! párt 5,03 százalékra tett szert. A külföldi szavazatok számlálása még folyamatban van, de lényeges változások a pártok sorrendjében már nem várhatók.

A választói aktivitás valószínűleg negyven százalék alatt alakul, ami súlyos kritika a mai bolgár politikai elitnek.

Hétfő délelőtt, amikor még be sem fejeződött a szavazatszámlálás Bulgáriában, még ki sem derült, kié az elsőség a választásokon, Trifonov váratlan televíziós bejelentést tett. A showman még a kormányalakítási megbízás átvétele előtt bejelentette programját és leendő kormányának összetételét. Mivel pártjának és a másik két protestpártnak közösen csak 110 mandátumot tudtak szerezni a 240 fős bolgár parlamentben, és mivel nem sikerült többséget szereznie az új, 46. Nemzetgyűlésben, a teljes felelősséget vállalva egyedül alakítanak kisebbségi kormányt, senkivel sem lépnek koalícióra.

Trifonov miniszterelnöknek Nikolaj Vaszilevet jelölte, aki a Budapesti Corvinus Egyetem elődintézményében diplomázott 1994-ben, és kitűnően beszél magyarul.

Vaszilev már a cári kabinetben, a Szimeon Szakszoburggotszki (Stabilitás és Felemelkedés Nemzeti Mozgalom) kormányában 2001–2003 között miniszterelnök-helyettesként, gazdasági miniszterként, 2003–2005 között közlekedési miniszterként, 2005–2009 között a szocialista vezetésű Sztanisev-kormány idején reformügyi miniszterként dolgozott.

Vaszilev mögött a Soros-szervezetekhez köthető Amerika Bulgáriáért Alapítvány támogatása áll.

Trifonov elmondta, hogy minden tárca élére több nyelven beszélő, magasan képzett, szakterületüket jól ismerő személyeket jelölt. A 17 miniszterből álló kormányban nyolc nő szerepel. Kormánya ismertetése után Trifonov elmondta a felálló új kormány 14 prioritását, köztük: a gyermekgyógyászat fejlesztése, az autópályák építésének befejezése, egymillió tablet és laptop vásárlása diákoknak és tanároknak, az állami bürokrácia leépítése és az államigazgatás digitalizációja, az igazságszolgáltatás reformja, a többségi választási rendszer bevezetése, a politikai pártok finanszírozásának a csökkentése. Ezenkívül Trifonov olyan nagy ívű bejelentéseket tett, hogy mindent megtesznek azért, hogy egy férfi és egy nő legyen a NASA első bolgár űrhajósa és egy északmacedón is legyen köztük.

A GERB, amely az elmúlt 12 évből tíz éven át vezette az országot, kormányalakítási lehetőségei csak matematikai szinten léteznek, mert mindegyik parlamenti párt összefogott ellene. Az áprilisi választásokhoz képest a GERB 14 mandátumot veszített. Hétfő délutáni sajtótájékoztatón Boriszov elmondta, hogy Rumen Radev államfő miatt a szavazatjogosultak hetven százaléka nem ment el szavazni, az ideiglenes kormány belügyminisztere pedig a választások napja előtt GERB-aktivisták százait tartóztatta le. Továbbá elmondta, hogy a választások napján amíg Trifonov pártja a roma negyedekben toborzott szavazókat, Raskov belügyminiszter a televízióban a kampánycsend ellenére agitált. Boriszov kétségbe vonta, hogy Trifonov pártja hatvan körüli mandátummal működő kormányt tudna alakítani. Szerinte Trifonov nem akar kormányt alakítani, arra játszik, hogy Rumen Radev jelenlegi ideiglenes kormánya tovább fennmaradjon.

A választások tisztaságával kapcsolatban Boriszov a következőket mondta:

„Szeretném megismerni a gép szavazást biztosító technikai személyzet névsorát, kik ők, honnan jöttek, miért nem tudják megszámolni a maradék kétszázaléknyi választási eredményt már tíz órája”,

majd befejezésül hozzátette, hogy pártja eleget kormányzott, ideje ellenzékbe vonulnia.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.