A visegrádi országok védik a kontinenst

Dominik Tarczyński vitázott már a televízióban a holland liberális Sophie in’t Velddel, a lapok pedig a brexit után Brüsszelbe érkezett egyik leginkább figyelemre méltó EP-képviselőnek nevezték. A bevándorlásellenes nézeteiről ismert lengyel kormánypárti politikust a jelenlegi migrációs helyzetről és az unió leendő bevándorlási jogszabálycsomagjáról kérdeztük. – Európa keresztény örökségének és családjaink védelméről beszélünk – mondta a Magyar Nemzetnek Tarczyński.

2020. 03. 02. 6:50
Polish Politics archival photos
A lengyel politikus szerint a családok védelme a tét Fotó: Europress/AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy-Britannia január végi uniós távozása után az Európai Parlament (EP) megüresedő székeit 14 tagállam 27 képviselője kapta meg. Így jutott Stras­bourgba és Brüsszelbe Dominik Tarczyński, a lengyel Jog és Igazságosság politikusa, a varsói parlament alsóháza, a szejm korábbi tagja is. – Csak most jövök rá igazán, mennyire bürokratikus az ­Európai Unió! – mondja nevetve az újdonsült EP-képviselő, aki szerint ezen kemény munkával lehet majd változtatni. A felvetésre, hogy miképpen, Tarczyński elmondja: a szövetségépítés lehet a kulcs. – A magyarok és a lengyelek egymás testvérei. De nem csak két országról beszélek, vannak még barátaink Európában. Fontos hangsúlyoznom, hogy az EU megváltoztatásáról, semmiképp sem az elhagyásáról beszélek. A józan eszünkre kell hallgatnunk, és vissza kell térnünk a keresztény gyökerekhez! – fogalmaz a bevándorlásellenes politikus.

Az egyre nehezebben kezelhető törökországi migrációs helyzet miatt ma megint fennáll a veszélye annak, hogy – akárcsak a 2015-ös menekülthullám alkalmával – ismét bevándorlók tömegei érkezzenek Európába. A képviselő szerint jogosak az aggodalmak. Mint mondja, Varsó egy jottányit sem fog változtatni bevándorlásellenes álláspontján. – Számomra a kérdés sokkal többről szól, mint a politika. Nem Magyarország vagy Lengyelország politikájáról beszélünk, hanem Európa keresztény örökségének és családjaink védelméről. Biztonság, identitás, kultúra, vallás… Hosszasan sorolhatnám, hogy mi minden forog kockán – fogalmaz Tar­czyński, hozzátéve: ő maga is azért dolgozik az Európai Parlamentben, hogy a mandátumát felhasználva védhesse hazáját és családját. – Meg akarom óvni őket! – szögezi le indulatosan.

A lengyel politikus szerint a családok védelme a tét
Fotó: Europress/AFP

A politikust számos kritika érte szókimondó stílusa miatt. – Pedig amikor azt mondom, hogy Nagy-Britanniába dzsihadisták térnek vissza a Közel-Keletről, nem véleményt, hanem tényt fogalmazok meg – mondja, jogászként mindenkit arra biztatva, jogi szemmel tekintsen a bevándorlásra. – Ha valaki menedékkérőként érkezik Lengyelországba, mutassa be a dokumentu­mait, majd elkezdhetünk beszélni. Megállapítjuk, hogy jogosult-e nemzetközi védelemre vagy sem. De ameddig nem tudjuk, hogy ki áll velünk szemben, veszélyforrásként kell tekintenünk rá – mondja, a bírálatokról szóló felvetésre úgy reagálva: ez a politika nem kegyetlen, természetesen emberi érzésekkel is számot vet. – Mit gondol, a lengyel kormány miért küld folyamatosan pénzt a konfliktuszónákba? – kérdi, azt hangoztatva: nem hajlandók megengedni, hogy ismeretlenek százai vagy ezrei szeljék át Lengyelország határait. – Valójában egyszerű a képlet. Ha a nemzetközi jogszabályok folyamatosan sérülnek, senki ne beszéljen legális migrációról – teszi hozzá.

Az Ursula von der Leyen vezette ­Európai Bizottság hamarosan új migrációs szabályokkal áll elő. Amikor erről kérdezem az EP-képviselőt, gyorsan leszögezi, már az előrelépés, hogy Brüsszelben belátták: a kvótarendszer működésképtelen, így a bevezetésére tett kísérletek is sorra kudarcot vallottak. A kérdésre, hogy mennyire szoros az összefüggés a migrációellenes álláspont, illetve a Magyarországgal és Lengyelországgal szemben folytatott jogállamisági eljárások között, Dominik Tarczyński elmondja: – Politikai szappanopera ez, nem más. Lehet támadni a kormányainkat, de a legtöbben a szívük mélyén tisztában vannak vele, hogy Orbán és Kaczyński nélkül Európa elesne! Mi, a visegrádi országok védjük meg a keresztény kontinenst! Nem kérdés, hogy a továbbiakban is fel kell emelnünk a hangunkat – szögezi le a lengyel politikus.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.