A VMSZ szinte biztosan a hatalmi koalíció része marad Szerbiában

Minden jel arra utal, hogy Szerbiában a választásokat követően a Vajdasági Magyar Szövetség jelentősen meg tudja növelni érdekérvényesítő képességét köztársasági, vajdasági és önkormányzati szinten is.

Tóth Péter (Vajdaság)
2020. 08. 05. 14:00
PÁSZTOR István
Királyhalom, 2020. június 4. Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke beszédet mond a nemzeti összetartozás napján, az első világháborút lezáró a trianoni békediktátum aláírásának 100. évfordulóján a vajdasági Királyhalmon, a Jézus Szentséges Szíve plébániatemplom előtt 2020. június 4-én. MTI/Molnár Edvárd Fotó: Molnár Edvárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A magyarság szempontjából az összes fontos parlamenti bizottságnak tagja lehet a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ), de még arra is lenne lehetőség, hogy a VMSZ miniszteri szinten vegyen részt a kormány munkájában

– erről Pásztor Bálint, a szerbiai magyar párt frakcióvezetője nyilatkozott azután, hogy hétfőn megalakult az új összetételű szerb parlament. Szerbiában június 21-én tartottak parlamenti, tartományi és önkormányzati választásokat, amelyeken a VMSZ köztársasági és tartományi szinten is jóformán megduplázta képviselőinek számát, a magyarok által is lakott önkormányzatokban pedig megerősítette pozícióit.

A választásokat követően elsőként az új összetételű vajdasági tartományi képviselőház alakult meg. Elnökévé ismét – zsinórban harmadszor – Pásztor Istvánt, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökét választották meg. A VMSZ-nek az eddigi hat helyett 11 képviselői helye van a következő négyéves ciklusban, a harmadik legerősebb párt ezzel. Hétfőn megalakult az új összetételű szerb parlament is. A 250 fős belgrádi törvényhozásban a VMSZ-nek az eddigi négy helyett kilenc képviselője van – a negyedik legnagyobb frakcióról van szó –, s a párt vezetői korábban jelezték már, hogy részt vállalnának a kormányzati munkában. Pásztor Bálint, a VMSZ parlamenti frakcióvezetője szerint a kilenc képviselői hely lehetővé teszi azt, hogy olyan témakörökkel, olyan ügyekkel is foglalkozzanak, amelyekkel az előző mandátum idején nem állt módjukban. A sajtónak nyilatkozva elmondta, hogy eddig elsősorban az identitás megőrzése szempontjából fontos kérdéskörökkel, a magyar önkormányzatok infrastruktúra-fejlesztési elképzeléseinek a támogatásával tudtak foglalkozni. Reményei szerint a jövőben nagyobb figyelmet szentelhetnek a környezetvédelmi-, szociális és egészségvédelmi kérdéseknek, valamint a gazdasági témáknak. Pásztor Bálint szerint a lehetőségek között szerepel, hogy a VMSZ miniszteri szinten vegyen részt a kormány munkájában, más esetben több minisztériumban államtitkári tisztségeket tölthet be a magyar párt.

Bár Alekszandar Vucsics államfő pártja, a Szerb Haladó Párt elsöprő, kétharmados parlamenti többséget eredményező győzelmet ért el a választásokon – 188 mandátummal rendelkezik a 250 fős törvényhozásban –, Vucsics kijelentette, hogy koalíciós kormányzásra készülnek. Partnerként szóba jöhet a Szerbiai Szocialista Párt, az Alekszandar Sapics korábbi olimpiai ezüst- és bronzérmes válogatott vízilabdázó vezette új politikai tömörülés, a Győzelem Szerbiáért elnevezésű lista, illetve a kisebbségi pártok.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.