Amerikai jobboldal: Bidennel más a médiamérce

Ez nem is elfogultság, hanem egy gondolkodásmód – állítja egy republikánus kommunikációs szakember.

2020. 05. 04. 17:21
BIDEN, Joe; OBAMA, Barack
Philadelphia, 2019. április 25. A 2016. július 27-i képen Joe Biden akkori amerikai alelnök színpadra lép a Demokrata Párt elnökjelölt-állító országos konvenciójának harmadik napi ülésén Philadelphiában. Barack Obama egykori helyettese 2019. április 25-én bejelentette indulását a 2020-ban esedékes amerikai elnökválasztáson. MTI/EPA/Tannen Maury Fotó: Tannen Maury
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vajon ugyanakkora figyelmet szentel-e a fősodorbeli sajtó a demokrata párti elnökjelölt-esélyes szexuális zaklatási botrányának, mint ahogyan 2018-ban a Donald Trump főbírójelöltjével szembeni vádakat tálalta? Az amerikai jobboldalon egyre erősebbek az azzal kapcsolatos hangok, hogy korántsem így áll a dolog. – A sajtó védelmezi Joe Bident. Nagyon is gyakran ez a helyzet – állította egy tévéműsorban Ari Fleischer republikánus kommunikációs szakember, aki 2001 és 2003 között George W. Bush elnök szóvivője volt a Fehér Házban. A kérdés most annak kapcsán merül fel Amerikában, hogy szexuális zaklatási vád érte a várható demokrata elnökjelöltet egykori szenátusi munkatársa, Tara Reade részéről. Biden múlt pénteken állt ezzel kapcsolatban először a nyilvánosság elé.

Fleischer a mostani interjúban felidézi a New York-i Columbia Egyetem újságírószakán tett korábbi látogatásait; a hallgatók mindegyike mindkét esetben a demokrata párti jelöltre, Bill, illetve Hillary Clintonra szavazott az éppen esedékes elnökválasztáson, 1996-ban és 2016-ban. Senki nem akadt közülük, aki a republikánus indulóra adta volna a voksát. – Nem gondolják úgy, hogy ez az elfogultság jelzése lenne, mert erre vannak szoktatva. Nem, ez egy gondolkodásmód, egy világnézet, egy megközelítés – mondja erre Fleischer.

2018-ban ellenben médiaössztűz zúdult Brett Kavanaugh-ra, Donald Trump elnök főbírójelöltjére, akit egy Christine Blasey Ford nevű nő vádolt meg ugyancsak szexuális erőszakkal egy szintén évtizedekkel korábbi állítólagos ügyben. Végül Kavanaugh-t megszavazta a szenátus a szövetségi Legfelső Bíróság tagjának, az elnök pedig kinevezte.

Mint pár napja arról a Fox News jobboldali hírtelevízió jelentése alapján a távirati iroda is beszámolt, Biden munkatársai nyomást gyakoroltak a The New York Timesra a demokrata politikus elleni zaklatási vádak ügyében. A liberális világlap a vádakkal foglalkozó riportját megjelenés után korrigálták, az ezzel kapcsolatos Twitter-bejegyzést pedig törölték, miután Biden kampánycsapata panaszt tett. A változtatásokat és a törlést Dean Baquet, a lap felelős szerkesztője el is ismerte. A lap annyit fűzött az ügyhöz, azért törölték a Twitter-bejegyzést, mert „pontatlan megfogalmazást tartalmazott”.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.