Az Isztambuli egyezmény ratifikálására buzdít az Európai Bizottság

Az Európai Bizottság számára prioritás az unió márciusban bemutatott nemi esélyegyenlőségi stratégiájának megerősítése, valamint az, hogy az Európa Tanács nők elleni erőszak megelőzéséről és felszámolásáról szóló isztambuli egyezményét az unió egésze ratifikálja – jelentette ki Helena Dalli egyenlőségért felelős uniós biztos Brüsszelben szerdán.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2020. 11. 26. 8:34
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az uniós biztos az Európai Parlament (EP) brüsszeli plenáris ülésének az isztambuli egyezmény és a nők elleni erőszak témájában tartott vitáján kiemelte, egyre több a házasságon, valamint a nők és a gyermekek ellen elkövetett családon belüli erőszak, amit a koronavírus-járvány miatt szükséges otthonmaradás kedvezőtlenül befolyásol.

Aggasztó tendencia mutatja, hogy az otthon melege nem mindenütt és nem mindenkinek biztosított, az otthon nem mindig jelent biztonságos helyet az ott élőknek

– fogalmazott. Kiemelte, hogy az isztambuli egyezmény ratifikációja fontos, az egyezmény ugyanis a nemzetközi jogszabályok tekintetében valódi referencia, viszonyítási alapot jelent a nőkkel szemben elkövetett erőszak elleni küzdelemben. A nemi esélyegyenlőségi stratégián keresztül pedig az uniós bizottság célja az, hogy a nők megfelelő védelmet kapjanak, illetve az, hogy a nők ne féljenek bejelenteni a velük szemben elkövetett családon belüli erőszakot.

A bizottsági dokumentum kulcsfontosságú intézkedéseket vázol fel a nemi erőszak felszámolására, az egyenlő munkaerőpiaci részvételre, az egyenlő bérek biztosítására, valamint a nemek közötti egyensúly elérésére a döntéshozatalban és a politikában – emlékeztetett az uniós biztos. Határozottan fel kell lépni a családon belüli erőszak ellen, komoly büntetést érdemelnek az elkövetők – tette hozzá Dalli.

Járóka Lívia fideszes EP-képviselő a nők elleni erőszak megszüntetésének világnapján tartott európai parlamenti vitához intézett írásbeli hozzászólásában azt emelte ki, hogy az isztambuli egyezmény önmagában nem garancia a nőket ért erőszak megakadályozására, helyette átfogó tagállami törvényi garanciák létrehozása és egységes társadalmi fellépés szükséges. – A nők elleni erőszak megszüntetése azt jelenti, hogy minden lehetséges eszközzel és szigorú jogszabályokkal küzdünk minden nő és lány jogáért mindannyian együtt, minden szinten, a társadalom minden területén – fogalmazott.

Kiemelte, minden európai tagállamnak gondoskodnia kell arról, hogy a törvények az áldozatok védelmét és a segítségnyújtást biztosítsák. Az isztambuli egyezmény nem ”csodaszer„ erre, sőt, ideológiai szempontok által vezérelt, és sok esetben gyengébb szabályokat határoz meg, mint a már meglévő jogi eszközök – figyelmeztetett.

Csak a határozott kormányzati fellépés változtathatja meg a helyzetet, ahogy ez Magyarországon meg is valósul. A számok önmagukért beszélnek, és minden nap azt látjuk, hogy az egyezmény ratifikálása nélkül is javul a nők helyzete

– jelentette ki. Szavai szerint az egyenlőség alapvető elv, amelyet az európai értékek rögzítenek. Biztosítani kell, hogy ez valósággá váljon minden állampolgár, férfi és nő, fiú és lány számára – mutatott rá. Célzott fellépésekre van szükség, amelyek kezelik a problémák gyökereit, igazodnak a tagállamok valóságához, és kezelik a kapcsolódó problémákat, például a szegénységet és a kirekesztést – tette hozzá Járóka Lívia.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.