Az ukrán külügyminiszter bejelentette, hogy „politikai szabadságra” megy

Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter hétfőn bejelentette, hogy „politikai szabadságra” megy. A tárcavezető az erről szóló döntését a Facebook közösségi oldalon hozta nyilvánosságra.

Forrás: MTI2019. 07. 01. 17:28
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A lényeg az, hogy nem estünk bele az orosz kelepcébe. De úgy vélem, hogy a belső vitáknak minket erősíteniük, Oroszországot gyengíteniük kell. Ezért döntöttem úgy, hogy politikai szabadságra megyek. Lesz idő egy igazi csapat létrehozására” – írta az ukrán külügyminiszter.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a múlt csütörtökön kemény bírálattal illette Klimkint. A fő kifogása az volt a külügyminiszterrel szemben, hogy tárcája nem konzultált vele annak a válasznak az ügyében, amelyet a Kercsi-szorosnál történt incidens nyomán őrizetbe vett ukrán tengerészek szabadon bocsátását elutasító orosz diplomáciai jegyzékre adott.

Zelenszkij bírálatára reagálva Klimkin az Ukrajinszka Pravda hírportálnak nyilatkozva azt mondta, hogy a külügyminisztériumnak nem kell egyeztetnie az államfővel az orosz diplomáciai jegyzékre adandó válasz esetén. Elismerte egyúttal, hogy vannak nézeteltérések az elnök és közötte az Oroszországgal kapcsolatos politikát illetően.

Később Volodimir Hrojszman ukrán miniszterelnök az elnök és a külügyminiszter közötti konfliktus feloldására azt javasolta, hogy szabadságra küldi Klimkint, és ügyvezető külügyminisztert nevez ki helyére.

A TASZSZ szerint azonban az orosz külügyminisztérium által a múlt szerdán Ukrajnának és a Nemzetközi Tengerjogi Bíróságnak (ITLOS) küldött jegyzékben felsorolták azokat a lehetőségeket, amelyeket az orosz jogrend lehetővé tesz Ukrajnának a tengerészek kiszabadításához. Klimkin azonban visszautasította ezt az ajánlatot.

2018. november 25-én a Fekete-tengeren, a Kercsi-szoros közelében, az Oroszország által Ukrajnától önkényesen elcsatolt Krím félsziget partjaitól 13-14 tengeri mérföldre az orosz parti őrség tüzet nyitott három ukrán hadihajóra, amelyeket elfoglalt, 24 főnyi legénységük ellen pedig tiltott határátlépés címén eljárást indított. Kijev az incidenst fegyveres agressziónak minősítette.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.