Békés tüntetésekre és közös imádságra szólított fel Guaidó

Újabb tüntetésekre szólította fel híveit pénteken a magát Venezuela ideiglenes elnökévé kikiáltó Juan Guaidó, vasárnapra pedig közös imádságot és virrasztást jelentett be a héten kezdődött újabb tüntetéshullámban megölt emberek emlékére.

Forrás: MTI2019. 05. 03. 20:19
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mikroblog-bejegyzésében Guaidó arra kérte az embereket, vonuljanak a katonai támaszpontok és laktanyák elé, és buzdítsák átállásra a hadsereg Nicolás Maduro elnökhöz hű tagjait.

Felszólította továbbá az embereket, hogy őrizzék meg a tüntetések tömeges, ámde békés jellegét, hangsúlyozva, hogy semmiképpen ne tegyék kockára az életüket.

A Társadalmi Konfliktus Venezuelai Megfigyelője (OVCS) nevű helyi civil szervezet szerint keddtől csütörtökig öt ember vesztette életét a tüntetésekben, köztük három tinédzser.

Megszólalt Fabiana Rosales, Guaidó felesége is, aki mikroblogján azt írta, hogy a diktatúra meggyilkolja a gyerekeiket.

A dél-amerikai országban az újabb tüntetéshullám kedden robbant ki, az után, hogy Guaidó kedden egy videofelvételt tett közzé, amelyen egyenruhások társaságában bejelentette: a katonák átálltak hozzá, hogy véget vessenek Maduro „hatalombitorlásának”. Guaidó felszólította az embereket, hogy vonuljanak utcára Maduro távozását követelve. Nemsokára több ezren tódultak Caracas utcáira, a tüntetők és a biztonsági erők között pedig több összecsapásról érkezett hír. Csütörtökre a demonstrációk azonban megritkultak, szemtanúk szerint a főváros utcáin viszonylagos nyugalom honolt.

Maduro szerdai televíziós üzenetében azt mondta, a héten államcsínykísérletet hiúsítottak meg Caracasban.

A világ legnagyobb olajkészleteivel rendelkező Venezuela évek óta súlyos gazdasági, politikai és társadalmi válsággal küzd. A gazdasági problémák forrása, hogy az országnak a kőolajon kívül szinte semmilyen exportcikke nincs, ezért az olaj világpiaci árának csökkenésével Venezuela gazdasága zuhanórepülésbe kezdett, elszabadult az infláció, és súlyos hiány alakult ki alapvető termékekből.

A dél-amerikai ország belpolitikai válsága januárban mélyült el, miután Guaidó, aki akkor az ellenzéki többségű törvényhozás elnöke volt, egy Maduro elleni tüntetésen az alkotmányra hivatkozva Venezuela ideiglenes elnökévé nyilvánította magát. Guaidót azóta több mint ötven ország ismerte el elnöknek, a többi közt az Egyesült Államok is, ám más országok, például Kína és Oroszország, továbbra is Maduro mellett állnak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.