Benyújtották a vádiratot a szlovák újságíró-gyilkosság ügyében

Benyújtotta a vádiratot hétfőn a nagy botrányt és belpolitikai viharokat is kiváltó, tavaly februárban elkövetett szlovákiai újságíró-gyilkosság ügyével foglalkozó különleges ügyész a bazini székhelyű bíróságra – jelentette a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség az üggyel foglalkozó különleges ügyészség (ÚSP) közlésére hivatkozva.

Forrás: MTI2019. 10. 21. 15:55
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vádirat összesen hat vádpontot tartalmaz, köztük kétrendbeli bérgyilkosságot, a fiatal szlovák tényfeltáró újságíró és barátnője meggyilkolásán kívül egy másik, még 2016-ban elkövetett gyilkosságot is. A vádiratban a gyilkosságok megrendelésével gyanúsított Marián K. nagyvállalkozó és az elkövető, Miroslav M. mellett – aki már beismerte az újságíró és barátnője meggyilkolását –, a gyilkosság megrendelésében közvetítéssel gyanúsított Zs. Alena és a gyilkosság elkövetésében bűnrészességgel gyanúsított Sz. Tamás is szerepel. Az ügy egy további gyanúsítottja, az újságíró-gyilkosság megrendelésében közvetítéssel gyanúsított A. Zoltán a múlt héten vádalkut kötött az ügyésszel.

A most benyújtott, csaknem százoldalas vádirat, 25 ezer oldalnyi vizsgálati anyagon alapul, és a gyanúsítottak további kihallgatásán kívül tanúk tucatjainak, illetve több törvényszéki szakértőnek a meghallgatására tesz javaslatot. A vádiratban szereplő vádpontok alapján az elkövetők 25 évi vagy életfogytiglani szabadságvesztésre ítélhetők.

A hírhedt kettős gyilkosság áldozatait – egy fiatal szlovák tényfeltáró újságírót, Ján Kuciakot és barátnőjét – tavaly február végén találta holtan a rendőrség a galántai járásban lévő Nagymácsédon lévő családi házukban. Az újságíró halála – akit a rendőrség szerint feltételezhetően munkájával összefüggésben öltek meg – közfelháborodást váltott ki az országban, s heteken belül korábban sohasem látott tüntetéssorozathoz, illetve mély belpolitikai válsághoz vezetett. A történések végül a kormány több tagjának távozásához, köztük Robert Fico kormányfő lemondásához és kabinetjének széles körű átalakításához vezettek.

Az ügyben folytatott nyomozás eredményeként a szlovák rendőrség tavaly szeptemberben őrizetbe vett nyolc embert, s közülük eljárást indítottak három ember és további gyanúsítottak ellen. Később eljárás indult a tehetős szlovák nagyvállalkozó, Marián Kocner ellen is, akit a gyilkosság megrendelésével gyanúsítanak. A jelenleg vizsgálati fogságban lévő férfi ellen más ügyekben, komoly jelentőségű gazdasági bűntényekkel kapcsolatban is eljárás folyik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.