Bírálat Trumptól és Trumpnak

Donald Trump beutazási tilalmat rendelt el az Európai Unió országainak többségére, köztük Magyarországra. Az amerikai elnök a válság félrekezelésével vádolta meg Kínát és az EU-t, de odahaza hasonló bírálatokkal szembesül.

Forrás: MTI2020. 03. 12. 18:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Heves kritika éri Donald Trumpot az új koronavírus okozta járvány kezelése, illetve az európai országokra vonatkozó beutazási tilalom elrendelése miatt. Az amerikai elnök magyar idő szerint tegnap hajnalban jelentette be, hogy ma éjféltől nem utazhatnak be az Egyesült Államokba mindazok, akik az érkezésük előtti tizennégy napban a schengeni övezethez tartozó 26 európai ország valamelyikében jártak. Ez azt jelenti, hogy beutazási tilalom van érvényben az európai uniós országok többségére, így hazánkra, továbbá a belső határellenőrzéstől mentes schengeni zónához tartozó Izlandra, Liechtensteinre, Norvégiára és Svájcra. Nem vonatkozik viszont a tilalom a hazautazó amerikai állampolgárokra, illetve az uniós tag Bulgáriára, Ciprusra, Horvátországra, Írországra és Romániára, de mentesül a korlátozás alól az Egyesült Királyság is, illetve minden további európai ország. Egyelőre kérdéses, hogy miért éppen a schengeni országokat pécézte ki Trump, hiszen az Egyesült Királyságban tegnapi lapzártánkig 596 fertőzöttet regisztráltak, de még Romániában is 49-et. Az elnök „külföldi vírusnak” nevezte a Kínából elterjedt Covid–19-et, és azzal vádolta meg az EU-t, hogy az Egyesült Államokkal ellentétben nem tett megfelelő intézkedéseket a járvány megfékezése érdekében. – Először Kína esetében tettünk életmentő lépést. Most ugyanazt kell megtennünk Európa vonatkozásában is – szögezte le Donald Trump, utalva arra, hogy a kínai állampolgárokra is beutazási tilalom van érvényben. Trump kritikája egybevág nemzetbiztonsági tanácsadójának, Robert O’Briennek a szavaival, aki szerdán azzal vádolta meg Kínát: magatartása miatt a világ két hónapot elvesztegethetett a fertőzés elleni küzdelemben, hiszen Peking nem adott azonnali és pontos tájékoztatást a járványról.

Ahogy Kínában, úgy Európában sem aratott osztatlan örömöt az amerikai bírálat. – Egy globális válság idején együttműködésre és nem egyoldalú lépésekre van szükség. Az Európai Unió nem ért azzal egyet, hogy az Egyesült Államok mindenfajta egyeztetés nélkül hozott meg egy ilyen döntést – írta közös közleményében Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság, illetve Charles Michel, az Európai Tanács elnöke, mondván: az unió igenis határozott lépéseket tesz a járvány terjedésének korlátozására. Bírálattal illetik az amerikai elnököt politikai riválisai is, elsősorban azt vetve a szemére, hogy hiány van a koronavírus szűrésére alkalmas tesztberendezésekből. – Ebben az országban közegészségügyi válság van. Ahhoz, hogy garantálni tudjuk az amerikaiak biztonságát és gazdasági biztonságukat, az elnöknek a koronavírus elterjedése elleni harcra kellene a figyelmét fordítania – közölte a Demokrata Párt vezetősége.

Pártszimpátia alapján viszonyul Trump válságkezelési intézkedéseihez az amerikai sajtó is. Míg a Republikánus Párttal rokonszenvező Fox News hírtelevízió az elnök erős és hatékony vezetését dicsérte, és a belpolitikai viták felfüggesztését sürgette, a liberális The New York Times egyenesen azzal vádolta meg Trumpot, hogy tétlensége emberéleteket követel majd. A napilap is azt rója fel, hogy sokkal több lehet az amerikai fertőzöttek pontos száma, hiszen Dél-Koreában hétszázszor több embertől vettek mintát, mint az Egyesült Államokban. Tegnapi lapzártánkig 1312 fertőzöttet regisztráltak az amerikai hatóságok, eddig 38-an vesztették életüket a járványban. A legsúlyosabban érintett állam a nyugati Washington, ahol harminc halálesetről számoltak be, és amelynek egyes területein betiltották a tömegrendezvényeket. A válság idejére lemondta több kampányeseményét Trump és a novemberi elnökválasztáson várható ellenfele, a demokrata Joe Biden is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.